SLO ENG

Vrazov trg 2
1104 Ljubljana
Slovenija

telefon: +386 1 543 7700
Faks: +386 1 543 7701
e-pošta:

Natisni Nastavitve
[ nazaj na seznam novic ]
prioritetna novica, 24.11.2017, avtor: Darko Majcenović, Centralna medicinska knjižnica

Dosežek slovenskih raziskovalcev: metoda odkrivanja neznanih nedovoljenih substanc v dopingu, ki ji

Vir: Delo, 19.11.17 | Avtor: Borut Štrukelj, Mojca Lunder

»Dokler bo šport, bo doping,« je leta 1992 zapisal dr. Robert Goldman, zdravnik, športnik in publicist. V anketi, ki jo je takrat opravil, je kar polovica športnikov izjavila, da bi vzela nedovoljene substance, če bi te bistveno pripomogle k njihovem uspehu, čeprav bi zaradi tega v petih letih umrli.

Izvor besede doping lahko najdemo v južnoafriškem jeziku, in sicer iz besede »dope«. Zulujski bojevniki so jo uporabljali za poimenovanje pijače, ki so jo pili pred boji in je po njihovem prepričanju opogumila bojevnike. Besedo so v 20. stoletju uporabljali za nedovoljeno drogiranje na konjskih dirkah in tako je sčasoma postala povezana s športom.
...

Za rešitev problema določevanja neznanih spojin peptidnega izvora je skupina raziskovalcev s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani (asist. dr. Peter Molek, doc. dr. Tomaž Bratkovič, izr. prof. dr. Mojca Lunder, prof. dr. Joško Osredkar) in z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (doc. dr. Lovro Žiberna) ter Slovenske protidopinške organizacije SLOADO, pod vodstvom prof. dr. Boruta Štruklja kot prva pripravila prototip splošne platforme na podlagi detekcije neznanih peptidov, proteinov ali peptidomimetikov, kar je na podlagi intenzivne strokovne evalvacije Svetovna protidopinška organizacija Wada prepoznala kot izjemno obetavno novo tehnologijo in projektu namenila dodatna finančna sredstva.

Več o tem v Delu...


Vrazov trg 2, 1104 Ljubljana, Slovenija -- telefon: +386 1 543 7700, faks: +386 1 543 7701 -- e-pošta:

Vse pravice pridržane.

Creatoor Group izdelava spletnih strani