SLO ENG

Vrazov trg 2
1104 Ljubljana
Slovenija

telefon: +386 1 543 7700
Faks: +386 1 543 7701
e-pošta:

Natisni Nastavitve

Predstavitev projekta Papua-Nova Gvineja 2009

Oprava se je pričela 18. oktobra 2009 in je v teku. Predvidena vrnitev vseh članov odprave je 1. februar 2009. Hvala vsem sponzorjem in donatorjem. Pozdrav iz Papue Nove Gvineje!

Smo skupina štirih zdravnikov, ki oktobra 2009 načrtuje zdravniško odpravo na Papuo Novo Gvinejo z namenom po naših močeh nuditi zdravniško pomoč domačinom. V ta namen smo se dodatno izobraževali na področju tropske medicine, kirurgije, infekcijskih bolezni, epidemiologije, ginekologije, porodništva in zdravstvene nege.

V okviru Sekcije za tropsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, študenti že od leta 1990 organiziramo strokovno-humanitarne odprave v države tretjega sveta. Do sedaj smo uspešno izpeljali že številne odprave v Mehiki, Gani, Tanzaniji, Papui Novi Gvineji, Burmi, Zambiji, Madagaskarju in Slonokoščeni obali. Prebivalci dežel, v katere se odpravljamo, živijo v izredno težkih življenjskih pogojih, brez ustrezne zdravstvene infrastrukture, s hudim pomanjkanjem zdravstvenega osebja in z omejenimi količinami zdravil.

Sekcija za tropsko medicino je združenje absolventov in študentov višjih letnikov Medicinske fakultete ter absolventov Visoke šole za zdravstvo. Njena ustanovitev je bila povezana tako z željo pomagati ljudem v manj razvitih predelih sveta, kot tudi z dejstvom, da Slovenci vse pogosteje potujemo v dežele tretjega sveta in se srečujemo z nam prej neznanimi tropskimi boleznimi. Delo v okolju, od koder tropske bolezni izvirajo, omogoča poglobljeno razumevanje nastanka in širjenja teh bolezni. Medicinske izkušnje, pridobljene na ta način, so zato neprecenljiv vir znanja, ki ga bodoči zdravniki lahko s pridom uporabimo tudi v vsakdanji praksi v Sloveniji.

Nameni naše odprave so:

  • Osnovna zdravstvena oskrba lokalnega prebivalstva.

  • Pridobivanje strokovno-medicinskega znanja na področju tropskih infekcijskih bolezni.

  • Izobraževanje in osveščanje tamkajšnjega prebivalstva o širjenju nalezljivih bolezni, higieni in ustrezni prehrani.

  • Pomoč pri oskrbi lokalnih ambulant z zdravili, sanitetnim materialom in medicinsko opremo.

  • Uresničitev dvomesečne odprave je povezana z visokimi stroški, ki jih bomo pokrivali izključno z zbranimi prispevki donatorjev in lastnimi sredstvi.


Projekt podpira Medicinska fakulteta v Ljubljani, Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Infekcijska klinika v Ljubljani.

Vrazov trg 2, 1104 Ljubljana, Slovenija -- telefon: +386 1 543 7700, faks: +386 1 543 7701 -- e-pošta:

Vse pravice pridržane.

Creatoor Group izdelava spletnih strani