S Slovenskim genomskim projektom se Slovenija pridružuje svetovni pobudi za izboljšanje zdravja

Slovenski genomski projekt kot prvi tak projekt v Sloveniji načrtuje sekvenciranja celotnega genoma Slovencev. S tem se pridružuje vodilnim evropskim in svetovnim državam, ki s podobnimi projekti stremijo k izboljšanju postopkov diagnostike in preprečevanju redkih bolezni svojih državljanov. 


Nove genomske tehnologije omogočajo nepredstavljive možnosti za preučevanje genomske raznolikosti. Informacije o genomski raznolikosti populacije so ključne pri uvajanju genomske medicine v slovensko zdravstvo. Zbirka naravne genetske variabilnosti bo omogočila boljšo diagnostiko redkih bolezni, zaradi lažjega razlikovanja med spremembami, ki so vzrok bolezni, in spremembami, ki so del naravne genetske raznolikosti. Prav tako bo lažje odkrivanje novih genov in mehanizmov genetskih bolezni ter razvoj napovednih modelov za pogoste poligenske bolezni, kot so kardiovaskularne bolezni, sladkorna bolezen, nagnjenosti za pojav raka in drugih bolezni.


Temelj za izvedbo projekta je dolgoletno uspešno sodelovanje vrhunskih raziskovalno-medicinskih ustanov. Te vključujejo UKC Ljubljana, Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani, Onkološki inštitut Ljubljana in Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Projekt je tudi osnova za pristop k evropski iniciativi 1+milijon genomov, katere podpisnica je tudi Slovenija.


Več o projektu:

sgp 2020 - white.png

»logotip projekta z hyperlinkom do strani« (priloženo slikovno gradivo).