O fakulteti

Mediji o nas

 

V zdravniških vrstah opozorili na zapostavljen položaj akademske medicine (MMC RTV SLO, 22. 09. 2021)

Pozivajo k ustanovitvi nacionalnega univerzitetnega medicinskega centra.
V zdravniških vrstah so opozorili na zapostavljen položaj akademske medicine. Med pomanjkljivostmi ureditve prepoznavajo nepovezanost bolnišnic z medicinskimi fakultetami in raziskovalnimi ustanovami ter pomanjkanje časa za raziskovalno in pedagoško delo.
 

Elektronsko predpisovanje zdravil in tehnologije prihodnosti (Delo.si, 22. 09. 2021)

Na poslovni konferenci Zdravje 2021 tudi o programu digitalizacije v javnem zdravstvenem sistemu v Veliki Britaniji in tehnologijah prihodnosti.
 

Spoznanja o demenci in ALS ter projektu o endometriozi (Delo.si, 22. 09. 2021)

V kratkih novicah o raziskavi znanstvenikov z Inštituta Jožef Stefan in lestvicah univerz.
 

Infektolog svari: To ni čudežno zdravilo proti koronavirusu (SiolNET, 21. 09. 2021)

Infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v izjavi za medije pojasnil, da cepivo bolje ščiti pred prenosom okužbe novega koronavirusa kot prebolelost covida-19. Zadnja pa bolje ščiti pred ponovnim hudim potekom bolezni.
 

Svetovni dan osveščanja o Alzheimerjevi bolezni (Radio Slovenija 1, Jutranji program, 20. 09. 2021)

Slovenija je spomladi letos dobila strategijo obvladovanja demence do leta 2020. In to deset let po tako imenovani 'Pariški deklaraciji', v kateri so člani Alzheimer Europe pozvali EU, Svetovno zdravstveno organizacijo ter nacionalne vlade, da priznajo Alzheimerjevo bolezen kot pomemben izziv javnemu zdravstvu. Ob svetovnem dnevu te najpogostejše oblike demence je bil gost intervjuja na Prvem profesor doktor Zvezdan Pirtošek, predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja na ljubljanski nevrološki kliniki, ki se velik del svoje znanstvene poti posveča prav Alzheimerjevi bolezni.
 

Bolnišnice brez medicinskih sester še niso iznašli (Delo.si/ Sobotna priloga, 18. 09. 2021)

Zaposleni na kliničnem oddelku za hematologijo, s katerimi delam že vrsto let, so v mojih očeh enaki. Smo ljudje in nič ni bolj pomembno.
 

Pacientu se v kotičkih ust nabira pena, nad pljuči mu poka in piska (Delo.si/ Sobotna priloga, 18. 09. 2021)

Intenzivna terapija kliničnega oddelka za žilne bolezni je bil steber, ki je zagotavljal varnost in oporo. Medicinske sestre odhajajo.
 

Kako privabiti medicinske sestre in zdravstvenike iz tujine (Delo.si/ Sobotna priloga, 18. 09. 2021)

Problem pomanjkanja medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov je rešljiv. Ena od ovir je visoko postavljena letvica znanja jezika.
 

Novi kampusi medicinske fakultete (24ur.com, 9. 9. 2021)

Študenti prvih letnikov že komaj čakajo na začetek študija, letos je kljub epidemiji veliko pozornosti povečano število vpisov na medicinsko fakulteto. Število vpisnih mest na študiju medicine so na ljubljanski fakulteti povečali s 165 na 205, kar je skoraj četrtina več študentov.
 

Slovensko zdravilo nove generacije za zdravljenje raka prostate 
Nova tehnologija bi se lahko uporabila tudi za zdravljenje drugih oblik solidnih tumorjev (MMC RTV SLO, 8. 9. 2021)

Raziskovalci ljubljanske medicinske fakultete, UKC-ja Ljubljana, biomedicinskega centra Celica in Zavoda RS za transfuzijsko medicino so razvili napredno celično zdravilo za zdravljenje raka.
 

Akad. Robert Zorec o naprednem zdravilu za raka prostate (SAZU.SI, 8. 9. 2021)

NOVA GENERACIJA NAPREDNEGA CELIČNEGA ZDRAVILA ZA PERSONALIZIRANO IMUNOTERAPIJO KASTRACIJSKO ODPORNEGA RAKA PROSTATE
Raziskovalci, Univerzitetnega kliničnega centra, Univerze v Ljubljani - Medicinske fakultete, Celice, biomedicinskega centra in Zavoda za transfuzijsko medicino RS so razvili in klinično preskusili napredno avtologno celično zdravilo nove generacije za zdravljenje raka prostate. Akad. Robert Zorec, vodja projekta, je na to temo pripravil pričujoči članek.
 

(KONTRA) Je dobro, da bi se otroci cepili proti covidu-19? (Večer, 6. 9. 2021)

Glede na dokazano učinkovitost bi bilo smiselno proti covidu-19 cepiti tudi mladostnike od 12 do 17 let, predvsem tiste z določenimi osnovnimi boleznimi, ki jih okužba posebej ogroža, in tiste, ki imajo doma posebej ogrožene družinske člane.

Na medicini večji vpis, širili bodo tudi fakulteto (Dnevnik.si, 6. 9. 2021)

Evropska unija bo v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost podprla tudi dobrih 60 milijonov evrov vreden projekt Kampus Vrazov trg, prvega od treh kampusov, ki jih na medicinski fakulteti snujejo, da bi lahko povečali vpis ter izboljšali izobraževalni in znanstveni proces.
 

Dveletna uvertura z virusom se bo to zimo končala (N1 SLO, 4. 9. 2021)

Prof. dr. Alojz Ihan je eden najboljših razlagalcev epidemične realnosti. Poleg izjemnega strokovnega vpogleda in izkušenj, ki mu jih daje dolgoletna raziskovalna in pedagoška kariera imunologa na ljubljanski medicinski fakulteti, ima namreč kot ploden pisec in publicist tudi redko sposobnost povezovanja medicinskih in socioloških vidikov pretresov, kot je trenutno vseprisotna epidemija covida-19.
 

Vesela šolska jesen (Delo.si, 3. 9. 2021)

Za naše pedagoške ladje se ve: najvarneje in najbolj zanesljivo je imeti čim večjo precepljenost, v tem primeru se ne more zgoditi nič pretresljivega.
 

Znanost presega občutek končnosti
Uroš Tkalec raziskuje lastnosti tekočih kristalov. (Delo.si, 2. 9. 2021)

Dr. Uroš Tkalec je zaposlen kot docent za fiziko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in kot znanstveni sodelavec na Inštitutu za biofiziko Medicinske fakultete v Ljubljani. Dopolnilno dela na odseku za fiziko trdne snovi na Inštitutu Jožef Stefan, rezultate raziskav pa s sodelavci občasno objavlja v uglednih znanstvenih revijah, kot sta Science Advances in Nature Communications
 

Na stomatološki kliniki odprli prenovljene prostore (STA, 30. 8. 2021)

Na stomatološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes odprli prenovljene prostore. Pri projektu je sodelovala tudi Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani.
 

Medicinske sestre in zdravstveniki vsak dan odhajajo (Delo.si, 24. 8. 2021)

Pozivam našo celotno politiko, da se pri takojšnjem reševanju kritičnega pomanjkanja negovalnega kadra v naših bolnišnicah poenoti in ukrepa v javnem interesu.
 

Dolgi covid, nočna mora koronavirusne bolezni Tudi če ste preboleli akutni covid-19 brez posebnih težav, še vedno niste varni pred novim koronavirusom! (Vir: Delo.si, 21. 08. 2021)

Blaga akutna oblika covida-19 je relativno kratka bolezen, dolgi covid pa lahko traja več tednov in prizadene številke organe in organske sisteme. Dolgi covid se lahko razvije pri vsakem bolniku s covidom-19, ne glede na resnost bolezni ali načine zdravljenja. 
 

Ihan o viralnem članku: Revija je tesno povezana s proticepilci (N1 SLO, 20. 8. 2021)

Po družbenih omrežjih se je razširila objava na spletni strani zdravniške zbornice, v kateri je zdravnik mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan opozoril na pomen kritičnega vrednotenja člankov o covid-19 in nevarnostih cepljenja.
 

Pismo – eno od stoterih (Delo.si, 20. 8. 2021)

Ko v državi številna podjetja in ustanove zaradi bolniških odsotnosti ne bodo delovali, bomo postali še bolj nezadovoljni, sprti in revni.
 

Afantazija: Ko naše misli ne znajo naslikati podobe (ponovitev)  (Radio Prvi, 19. 8. 2021)

Tokrat bomo raziskali pojav, ki se mu reče "afantazija", nekateri ji pravijo tudi slepi um, opisuje pa nezmožnost vizualizacije. Zakaj se to zgodi in kako vpliva na posameznika, pa v pogovoru s predstojnikom katedre za nevrologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom.

Plan B - PCT je ob (pre)nizki precepljenosti kot streljanje v točo: edino, kar v stiski še lahko naredimo, a hkrati nikakršno zagotovilo, da kljub temu ne bo katastrofe. (Delo.si, 23. 7. 2021)

Lani po zmagoslavnem avionskem proslavljanju dneva zmage nad epidemijo ni bilo posebne volje za jesensko reorganizacijo študija in bivanja v študentskih domovih, niti na univerzi, in še manj pri študentih in njihovih organizacijah, ki se jim je zdelo, da morajo do konca zagovarjati svojo ustavno enakopravnost z osnovnošolci in cicibani v vrtcih.


Zvezdan Pirtošek: “Če ustvariš dobre razmere, je lahko staranje nekaj čudovitega.”
Intervju z nevrologom (MMC RTV SLO, 22. 7. 2021)

Če je človek zdrav in dejaven ter vpet v prijazno družbo, v kateri čuti tako socialno kot psihološko varnost, potem ima vse možnosti za kakovostno staranje. Za dosego tega pa ob daljši življenjski dobi nujno potrebujemo sistemske prilagoditve.


Prof. dr. Igor Švab: Gibalo razvoja ali nepotreben luksuz? (Delo/Sobotna priloga, 17. 7. 2021)
Akademska medicina je zaradi neustrezne zakonske urejenosti v Sloveniji v krizi, na kar opozarjajo njeni najvidnejši predstavniki. Situacija je prav alarmantna.


INTERVJU Prof. dr. Mojca Matičič (Medicina danes, 30. 6. 2021)
»Našli odgovore na več kot 200 tisoč vprašanj o COVID-19«
 

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek: Kdor poje, zlo ne misli Kaj o tem povedo nevronska omrežja? (RTV SLO.SI, 1. 7. 2021)
Znani pregovor, da "kdor poje, zlo ne misli", priča o tem, da je petje povezano z dobrosrčnostjo in dobro voljo. Kaj o tem pravijo nevronska omrežja? Kako je dobro razpoloženje povezano s petjem, kako je slednje evolucijsko povezano s človekovim razvojem in zakaj sploh pojemo ter kako je s petjem pri tistih, ki ne slišijo? O vsem tem z nevrologom, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom.
 

Prof. dr. Samo Ribarič: Možgani v puščavi (RTV SLO, 1. program, 17. 6. 2021)
Možgani na dlani: nevron pred mikrofon, izobraževalni program.
 

Prof. dr. Alojz Ihan: Medenina in spomin (Delo, 11. 6. 2021)
Ko pride čas razmisleka, so herojske pripovedke navadno zgolj v službi tistih, ki bi radi prikrivali resnico z namenom, da bi nadaljevali vojno dobičkarstvo.
 

Prof. dr. Tatjana Avšič Županc: Potrjenih že več kot 200 primerov mišje mrzlice, strokovnjaki pričakujejo dodaten porast (RTV SLO, 9. 6. 2021)
V UKC-ju letos zaradi mišje mrzlice zdravili več kot 70 ljudi. Letos so bili potrjeni že 203 primeri mišje mrzlice, leta 2019, ko je bila v Sloveniji zadnja epidemija mišje mrzlice, pa so jih potrdili 252. Strokovnjaki pričakujejo, da bodo okužbe še naraščale, in ljudi pozivajo k previdnosti pri hišnih opravilih.
 

"Rad se staram skupaj z bolniki." (RADIO PRVI RTV SLO, 9. 6. 2021)
Prof. dr. Andrej Janež: "Ob stoletnici odkritja inzulina smo na pragu pomembne novosti v zdravljenju sladkorne bolezni."
 

Prof. dr. Tadej Battelino med novo izvoljenimi člani na SAZU-ju (MMC RTV Slovenija, 4. 6. 2021)
Na skupščini Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), ki je potekala v četrtek, 3. junija 2021, so članice in člani izvolili nove redne, izredne in dopisne člane.