EMŠ Medicina - 1. letnik

Anatomija

 

Cilji


Anatomija bo obravnavana s funkcionalnega vidika, s posebnim poudarkom na klinični anatomiji pri odraslem. Na klinično pomembnih področjih mora študent poznati anatomijo otroka, mladostnika ter anatomijo ženske v nosečnosti. Študent mora biti usposobljen najti in prepoznati tiste anatomske strukture na zgornjih in spodnjih udih, v prsnem košu, trebuhu in glavi ter vratu, s katerimi se bo vsakodnevno srečeval pri kliničnem delu. Poznati mora tudi klinično pomembne različice, ki bi lahko vplivale na postavitev klinične diagnoze in zdravljenje. Na zgornjih in spodnjih udih mora poznati mehaniko gibanja sklepov, jo preizkusiti in razumeti njen pomen pri klinični preiskavi.


Anatomija je osnovni medicinski predmet. Izrazoslovje je pri predmetu skladno z mednarodnimi konvencijami, latinsko in ga mora študent osvojiti. Poleg tega naj študent pozna ustaljene slovenske izraze. Snov je tematsko razdeljena v pet telesnih regij: zgornji in spodnji ud v zimskem semestru, prsni koš, trebuh in glava ter vrat v letnem semestru.


Vsebina


Zgornji ud: skelet, sklepi, funkcionalna anatomija sklepov, mišičje, funkcionalna anatomija mišičja, hrbtenjačni živec, brahialni pletež in periferni živci, povrhnje in globoko žilje, topografske regije.


Spodnji ud: skelet, funkcionalna anatomija sklepov, funkcionalna anatomija mišičja, lumbosakralni in pudendalni pletež, povrhnje in globoko žilje, topografske regije.


Prsni koš: skelet, mišičje, funkcionalna anatomija sklepov in mišičja, trebušna prepona, mlečna žleza, požiralnik, sapnik, bronhialno drevo in pljuča, prsna mrena, srce (votline, zaklopke, prehrana, inervacija, osrčnik), mali krvni obtok, medpljučje, mezgovnice in bezgavke, avskultacijska mesta srca in pljuč, topografske regije.


Trebuh: trebušna stena in ingvinalni kanal, želodec, dvanajstnik, tanko in debelo črevo, danka, jetra in trebušna slinavka, vranica, razvoj organov v trebušni votlini, trebušna mrena, žilje prebavil, , ledvici in nadledvični žlezi, sečna izvodila, sečni mehur, velika in mala medenica, moška in ženska sečnica, ženski spolni organi, moški spolni organi, descensus testis, retro- in subperitonealni prostor, mezgovnice in bezgavke, topografske regije.


Glava in vrat: Skelet in sklepi, mimične in žvečne mišice, nosna votlina, ustna votlina in žleze slinavke, žrelo, grlo, žilje in bezgavke ter živci glave in vratu. Parasimpatični gangliji v glavi. Topografska delitev glave in vratu: skalp, trigonum colli laterale, trigonum submand.REŽIM ŠTUDIJA

 

REŽIM ŠTUDIJA

 


URNIK

 

POLETNI SEMESTER

URNIK IN PROGRAM PREDAVANJ

URNIK IN PROGRAM SEMINARJEV IN VAJ

RAZPORED SKUPIN PO VAJALNICAH


OBVESTILA O PREDMETU


DRUGE INFORMACIJE O PREDMETU

 

Redni in izredni izpitni roki pri predmetu Anatomija v študijskem letu 2023/24

Redni in izredni izpitni roki pri predmetu Anatomija 2 v študijskem letu 2023/24

NOSILEC PREDMETA

prof. dr. Erika Cvetko, dr. dent. med.
T: +386 1 543 7302
E: erika.cvetko(at)mf.uni-lj.si

prof. dr. Marjana Hribernik, dr. med.
T: +386 1 543 7305
E: marjana.hribernik(at)mf.uni-lj.si

doc. dr. Marija Meznarič dr.med.
T: +386 1 543 7307
E: marija.meznaric(at)mf.uni-lj.si

INFORMACIJE

TAJNIŠTVO
T: +386 1 543 7300
E: anatomija.tajnistvo(at)mf.uni-lj.si

URADNE URE

vsak delovni dan:
10:00 - 12:00