5. letnik

Ustne bolezni in parodontologija 2

Cilji

Cilj študija ustnih bolezni je poznavanje epidemiologije, etipatogeneze in klinične slike najpogostejših bolezni ustne sluznice. Študent bo poznal diferencialno diagnostiko in osnove zdravljenja stanja in bolezni ustne sluznice. Ciljštudija parodontologije je, da se študenti spoznajo z epidemiologijo, etipatogenezo, diagnostiko in zdravljenjem bolezni obzobnih tkiv. Študent bo sposobne spoznati različne oblike bolezni obzobnih tkiv, njihov pomen za oralno in sistemsko zdravje ljudi ter izvesti higiensko in vzdrževalno fazo zdravljenja parodontalne bolezni ter s spoznati z osnovami načrtovanja in kirurškega dela dentalne implantologije.

Vsebina

9. semester

Modificirajoči dejavniki. Sprejemljivost za parodontalno bolezen. Vnetne lezije dlesne, ki niso povzročene s plakom. Bolezni dlesne povzročene s plakom. Kronični parodontitis. Agresivni parodontitis. Nekrotizirajoča parodontalna bolezen. Parodontalna bolezen kot dejavnik tveganja za sistemske bolezni. Parodontalni abscesi, akutna stanja v parodontologiji. Lezije endodontskega izvora. Periimplantni mukozitis, periimplantitis. Pregled pacientov s parodontalno boleznijo. Načrtovanje zdravljenja pacientov s parodontalno boleznijo. Sistemska faza zdravljenja parodontalne bolezni.

10. semester

Razvojne nepravilnosti. Dedne bolezni. Mehanične poškodbe. Kemične poškodbe. Toplotne poškodbe. Spremembe na ustni sluznici zaradi jemanja zdravil. Bolezni jezika. Bolezni ustnic. Virusne infekcije. Spremembe v ustni votlini zaradi okužbe z virusom HIV. Bakterijske infekcije. Glivične infekcije. Autoimune bolezni. Kožne bolezni, ki imajo spremembe tudi na ustni sluznici. Spremembe v ustih pri krvnih boleznih. Spremembe na ustni sluznici pri pomanjkanju vitaminov.


PDF dokument

PDF dokument


REŽIM ŠTUDIJA

(REŽIM ŠTUDIJA)


URNIK

(URNIK)


OBVESTILA O PREDMETU


DRUGE INFORMACIJE O PREDMETU

Ime in priimek
T: +386 1 543 77 20
E: ime.priimek(at)mf.uni-lj.si

Ime in priimek
T: +386 1 543 77 20
E: ime.priimek(at)mf.uni-lj.si

Informacije

Ime in priimek
T: +386 1 543 77 20
E: ime.priimek(at)mf.uni-lj.si

uradne ure