3. letnik

Internistična propedevtika

Cilji

Naučiti osnove kliničnega pregleda, ki ga sestavljata anamneza in telesna preiskava. Dopolnjevanje tehnike jemanja anamneze, njeno ustrezno zapisovanje – rdeča nit v obeh semestrih. V prvem semestru: učenje osnovnih tehnik telesne preiskave. V drugem semestru učenje usmerjene anamneze in usmerjene telesne preiskave ter oblikovanje delovne diagnoze, učenje veščin kot dopolnilo in nadgradnja osnovnega cilja.

Vsebina

1. semester: Uvod v propedevtiko (predstavitev predmeta; pristop k bolniku: prvi stik z bolnikom). Anamneza (prikaz nekaterih orodij, ki ne zahtevajo posebnega predznanja: sposobnost poslušanja bolnika in postavljanje smiselnih vprašanj; induktivna, deduktvna anamneza; prepoznava in opis glavnega simptoma; rodbinska anamneza; anamneza o zdravilih, o vegetativnih funkcijah in razvadah ter socialna anamneza). Telesni pregled: Splošni status. Pregled glave. Pregled vratu. Pregled prsnega koša, dojk in pljuč. Pregled srca (inspekcija, palpacija, ocenjevanje pulza, merjenje krvnega tlaka). Srčni toni in šumi. Pregled trebuha. Pregled ledvic in moških spolnih organov. Pregled žil. Pregled sklepov, mišic in okostja.

2. semester: bolnik z bolečino v prsnem košu, bolnik z bolečino v trebuhu, bolnik z oteženim dihanjem, bolnik s cianozo, bolnik z oteklinami, bolnik s srčnim popuščanjem, bolnik z rumenico, bolnik s povišano telesno temperaturo, bolnik s povečanimi bezgavkami, bolnik z motnjo zavesti, bolnik s krvavitvijo, bolnik z bolečino v udih.


PDF dokument

PDF dokument


REŽIM ŠTUDIJA

(REŽIM ŠTUDIJA)


URNIK

(URNIK)


OBVESTILA O PREDMETU


DRUGE INFORMACIJE O PREDMETU

Ime in priimek
T: +386 1 543 77 20
E: ime.priimek(at)mf.uni-lj.si

Ime in priimek
T: +386 1 543 77 20
E: ime.priimek(at)mf.uni-lj.si

Informacije

Ime in priimek
T: +386 1 543 77 20
E: ime.priimek(at)mf.uni-lj.si

uradne ure