VSEBINA:
Alternativne oblike prehrane so načini prehranjevanja, ki se bolj ali manj oddaljujejo od običajnih, splošno priznanih prehranskih navad v našem okolju. Problem je, da ti načini prehranjevanja ne upoštevajo vseh načel varovalne oziroma uravnotežene prehrane. Pri predmetu študenti spoznajo:
1. zgodovinski pogled na različne načine prehranjevanja;
2. verske, etnične, kulturne, zgodovinske, zdravstvene in druge vidike za nastanek alternativnih načinov prehranjevanja;
3. vrste alternativnih načinov prehranjevanja:
lakto-vegetarijanska prehrana,
lakto-ovo-vegetarijanska prehrana,
strogo vegetarijanska prehrana,
frutarijanska prehrana,
makrobiotika,
presna prehrana,
postenje,
različne diete.
4. pasti alternativnih načinov prehranjevanja:
pomanjkanje pomembnih hranil;
vpliv na zdravje;
alternativni načini prehranjevanja v obdobju nosečnosti in dojenja;
alternativni načini prehranjevanja v obdobju odraščanja.
CILJI
Spoznati različne alternativne ‒ komplementarne načine prehranjevanja, njihove značilnosti in vplive na zdravje.
KOMPETENCE
Študenti razumejo verske, etične, kulturne, zgodovinske, zdravstvene in ostale vzroke (npr. modne) za prehod na alternativne načine prehranjevanja.
NAJAVA - Alternativna prehrana
(REŽIM ŠTUDIJA)
(URNIK)