15. marec 2023 - Slovenski dan možganov

Na pobudo SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost, je vlada Slovenije junija 2015 razglasila sredo v tretjem tednu marca za slovenski dan možganov (SDM). Obeležujemo ga v okviru mednarodnega Tedna možganov (TM), ki je v slovenski izvedbi letos sicer posvečen jeziku, a sredin program bo kljub temu postregel z raznolikim naborom vročih tem iz nevroznanosti

Večerno obeležitev SDM’23 v atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani (ob 20:15) bomo posvetili izboljšanju skrbi za zdravje možganov. Predstavili bomo prve podatke iz raziskave slovenskega javnega mnenja 2022/2 o interesu in skrbi slovenske javnosti za zdravje lastnih možganov. Raziskavo smo izpeljali v projektni skupini Zdrav duh v zdravi glavi (ZDZG), ki pod okriljem SiNAPSE izvaja istoimenski program krepitve in varovanja zdravja, v sodelovanju s Centrom za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij. Projektna skupina ZDZG ureja spletišče zdravaglava.si in izdaja e-novičnik Akcijski potencial. Program ZDZG sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. 

V duhu teme letošnjega TM, bomo obeležitev SDM’23 sproti tolmačili v slovenski znakovni jezik, pripravili pa smo tudi zvočni zapis izvlečka raziskave in povzetek v brajici. Kratko obeležitev bomo zaključili s pantomimo v izvedbi gledališke skupine Društva gluhih in naglušnih v Ljubljani Vita Zupančič.

Vabljeni ste, da se nam pridružite na katerikoli prireditvi v okviru TM, posebej pa vas vabimo k udeležbi na obeležitvi SDM’23 in k premisleku o pomenu vseživljenjske skrbi za zdravje možganov. 

ZG_predloge-za-storyje_in-novičnik_MAR23-02.png