Akademija A4L 2023 in Pedagoška konferenca UL MF – kaj in kako početi z umetno inteligenco in kako se soočiti s stresom

Serijo predavanj je 20.11.2023 otvoril prof. dr. Marko Robnik Šikonja iz Fakultete za računalništvo in informatiko UL, ki nam je razkril pristranosti, ovire in priložnosti, ki se skrivajo v strojnem učenju in etične dileme, ki iz tega izhajajo. Opozoril nas je, v katerih korakih priprave in izvajanja raziskovalnega dela moramo biti še posebej pozorni in kako lahko oz. ne smemo tolmačiti rezultate, ki jih dobimo s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja.

V sredo 22.11.2023 nas je v delovanje ChatGPT-ja popeljal dr. Marko Grobelnik z Inštituta Jožefa Štefana, ki nam je pokazal, kako lahko orodja umetne inteligence uporabimo, da povečamo učinkovitost dela, in kako nam le-ta lahko v pomoč pri našem raziskovalnem, akademskem in nenazadnje umetniškem ustvarjanju. Nasmejali smo se pesmi o 10 najpogostejših medicinskih stanjih, občudovali kip po vzoru Michelangela, ki je ta stanja prikazoval, in spoznali, kako nam ChatGPT lahko pomaga pri povzemanju večje količine besedila, pri pripravi izpitov in drugih izobraževalnih vsebin. 

Na koncu serije predavanj pa nas je izr. prof. dr. Maja Rus Makovec iz MF popeljala v naše notranje svetove in z nami podelila načine in orodja, s katerimi lahko obvladujemo stres. V delavnici, ki je potekala 23. in 24.11.2023, smo spoznali, kako nam zmožnost samorefleksije lahko pomaga pri uravnavanju naših notranjih stanj in izboljšanju odnosov, kakšen vpliv imajo na nas navade in empatija ter kako graditi psihološko odpornost (resilience).   

Brez naslova.png


 

alliance.jpg