Alliance4Life - nadaljevanje uspešnega sodelovanja in vzpodbujanje raziskovalne odličnosti

V petek, 4. oktobra 2019, je bil v Vilnius v Litvi slavnostno podpisan Memorandum o soglasju, s katerim so partnerske inštitucije v zvezi Alliance4Life okrepile svoje sodelovanje in začrtale nadaljnje ukrepe pri razvijanju raziskovalne odličnosti na področju srednje in vzhodne Evrope. Podpisnik memoranduma v imenu Univerze v Ljubljani in Medicinske fakulteto, je bil prodekan prof. dr. Tomaž Marš. 

NK_00322.jpg

S podpisom tega dokumenta so se partnerji zavezali k nadaljevanju projektnih aktivnosti, ki so v preteklih dveh letih že prinesle odobravanje iz strani Evropske komisije ter vplivale na pogajanja v pripravi programa Horizon Evropa. Cilj zveze Alliance4Life je namreč zmanjšati razkorak na področju raziskovalne odličnosti in prepoznavnosti med starimi in novimi članicami Evropske unije.

Znotraj projekta Alliance4Life, ki je potekal v obdobju 2017-2019, so članice prevetrile in opredelile primere dobre prakse v raziskovalni dejavnosti ter postavile podrobne strategije razvoja, pri čemer so se dotaknile sedem bistvenih področij: vrednotenje znanosti, etika in integriteta, človeški viri in mobilnost, razpisi in financiranje, raziskovalne infrastrukture, prenos znanja ter komuniciranje v znanosti. Udeleženci fokusnih skupin so bili deležni intenzivnih treningov veščin iz posameznih področij, med seboj so delili primere uspešne prakse in začeli tudi pripravljati temelje za skupne raziskovalne projekte.

Logo.JPG

Poleg Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so članice Alliance4Life tudi CEITEC – Masarykova univerza in Brna (Češka), Univerzitetna bolnišnica Sv. Ane iz Brna (Češka), BMC Center za raziskave v biomedicini Slovaške Akademije za znanost (Slovaška), Medicinska univerza Lodz (Poljska), Medicinska fakulteta Univerze v Zagrebu (Hrvaška), Univerza Tartu (Estonija), Medicinska fakulteta Univerze v Vilniusu (Litva), Latvijski inštitut za organsko sintezo (Latvija) in Univerza Semmelweis (Madžarska).

Podrobnosti o dogodku 

NK_00336.jpg