Dobrodelni pohod v podporo zdravljenju z ECMO (zunajtelesno membransko oksigenacijo)

Zunajtelesna membranska oksigenacija (angl. extracorporeal membrane oxygenation – ECMO) je vrsta invazivnega zdravljenja, s katerim preko zunajtelesne črpalke črpamo kri iz telesa in jo nasičeno s kisikom vračamo nazaj v telo. Na ta način lahko deloma ali v celoti nadomestimo delovanje bodisi okvarjenega srca in/ali pljuč. Tovrstno zdravljenje je namenjeno bolnikom z najtežjo obliko odpovedovanja srca in/ali pljuč. 

Uporablja se, kadar običajne oblike intenzivnega zdravljenja ne delujejo. ECMO ne pozdravi bolezni srca ali pljuč, temveč le daje čas, da se bolnikovo srce ali pljuča pozdravijo oz., da ugotovimo, ali je bolniku možno pomagati s presaditvijo organa. V redkih primerih se ECMO lahko uporabi tudi kot način oživljanja.

ECMO se uporablja v intenzivni terapiji in srčni kirurgiji. Z njim je možno nadomeščati delovanje srca in/ali pljuč od nekaj ur do nekaj tednov. 

Prve korake v ECMO zdravljenje so pri nas naredili zdravniki Intenzivnega oddelka otroške kirurgije, sledili so jim zdravniki kardiovaskularne kirurgije, leto 2009 pa je prineslo razmah uporabe ECMO ob pojavu gripe H1N1. 

ECMO smo za odrasle internistične bolnike pričeli uporabljati na Kliničnem oddelku za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana leta 2009. Leta 2012 smo izvedli tudi prvi transport bolnika na ECMO in tako odprli pot za tovrstno zdravljenje tudi za tiste bolnike, ki ne bi prenesli transporta v UKC Ljubljana.

Prisrčno vas vabimo, da se nam skupaj z vašimi družinami, prijatelji, znanci pridružite na 1. Pohodu za vEC MOčnih utripov ter besedo o dogodku tudi razširite. 

Z akcijo želimo v prvi vrsti seznaniti širšo slovensko javnost z metodo ECMO, obenem pa je akcija organizirana tudi v podporo bolnikom in zdravstvenemu osebju, ki to zdravljenje izvaja. 


Upamo, da bo akcija postala tradicionalna in da bomo združili prijetno s koristnim ter ECMO kot možnost zdravljenja približali tudi nestrokovni javnosti.


Sredstva zbrana s prijavninami in donacijami želimo nameniti nakupu aparata za kontinuirano spremljanje možganske aktivnosti.

pohod.png