Dunajska medicinska ekskurzija, 28. 10. 2023

V soboto, 28. 10. 2023, smo se študenti in študentke 1. letnika medicine in dentalne medicine odpravili na tradicionalno dunajsko medicinsko ekskurzijo pod vodstvom zgodovinarke medicine in medicinske humanistke prof. dr. Zvonke Zupanič Slavec. Zbirke muzejev, ki smo si jih ogledali, so nam na slikovit način predstavile zdravniško delo nekoč in danes. Poleg tega smo spoznali tudi marsikatero zanimivo bolezen in stanje, s katerim se bomo srečevali v svojem bodočem poklicu.


Jutranja vožnja do Dunaja je hitro minila in že je bil čas za naš prvi ogled – Dunajski patološki muzej, ki se nahaja v prostorih nekdanje psihiatrične bolnišnice z znamenitim Narrenturmom (stolpom norcev), sicer zgrajene že leta 1784 v času vladarja Jožefa II. Fascinirali so nas številni preparati, ki jasno prikazujejo telesne hibe in posledice najrazličnejših bolezni. Sam pa sem ob ogledu zbirke razmišljal predvsem, kako hvaležen sem za trud vseh zdravnikov in znanstvenikov, ki so v zgodovini medicine poskrbeli, da danes lahko marsikatero izmed predstavljenih bolezenskih stanj uspešno zdravimo. Sledil je ogled zgodovinsko-medicinskega muzeja Josephinum, kjer smo si ogledali anatomsko zbirko voščenih figur florentinske šole, zelo zanimivo pa je bilo videti tudi zbirko starih medicinskih instrumentov. Le-ti namreč nazorno pričajo o metodah dela, ki so se jih včasih posluževali kirurgi. Uradni del ekskurzije smo sklenili z ogledom farmacevtskega muzeja, kjer pa se nismo srečali samo z zdravilnimi učinkovinami minulega časa, pač pa celo z manjšim stolom, na katerem je domnevno sedel utemeljitelj psihoanalize, znameniti dunajski nevrolog Sigmund Freud. Presenetilo me je tudi dejstvo, da so bile na začetku vse lekarne družinska podjetja, a velik delež njih kasneje ni moglo konkurirati večjim združenjem in so zato propadla.


Mesto smo si študenti in študentke nato ogledali še v lastni režiji, v večernih urah pa se polni vtisov in novih uvidov o zgodovini medicine odpeljali nazaj proti Ljubljani. Hvala UL MF za plačilo prevoza.

Avtor: Jan Čelesnik

IMG-20231106-WA0019.jpg

Del študentov z vodjo ekskurzije prof. Zvonko Zupanič Slavec pred zgodovinskim medicinskim muzejem Josephinum in kipom boginje zdravja Hygieio

Fotka 2.jpg

 Zadovoljni udeleženci ekskurzije na stopnišču 650 let stare dunajske univerze pred povratkom domov

IMG-20231106-WA0003~3.jpg

Voščeni model dvojčkov iz velike zbirke učnih preparatov porodništva, starih okoli četrt stoletja (Zbirka Josephinum)

IMG-20231106-WA0014~2.jpg

Voščeni anatomski model ožilja iz florentinske delavnice izpred četrt stoletja (Zbirka Josephinum)

IMG-20231106-WA0018~2.jpg

Ogled dunajskega drogeristično- farmacevtskega muzeja

IMG-20231106-WA0006~2.jpg

Zadovoljne vodje uspešne medicinske ekskurzije na Dunaj: prof. Zvonka Zupanič Slavec, asist. Ana Jakopin, mag. Tjaša Debelak