Erasmus+ razpis za učiteljske mobilnosti 2023/2024

Univerza v Ljubljani je objavila:  

JAVNI RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA (IN USPOSABLJANJA) NA VISOKOŠOLSKIH PARTNERSKIH INSTITUCIJAH V TUJINI V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+  (študijsko leto 2023/24)

Mobilnost osebja za namen poučevanja (Erasmus+ STA)/ in usposabljanja (»Staff mobility for teaching / and training«) v okviru programa Erasmus+ med programskimi državami (KA131) se nanaša na mobilnost učnega osebja visokošolskih institucij z namenom izvajanja pedagoških obveznosti / in usposabljanja na instituciji gostiteljici v tujini ali na daljavo.

Programske države, ki sodelujejo v programu Erasmus+ mobilnosti med programskimi državami, so članice Evropske unije, Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Turčija, Republika Severna Makedonija in Srbija.

Partnerske visokošolske institucije so institucije iz katerekoli programske države, ki so nosilke listine ECHE in s katerimi ima Univerza v Ljubljani podpisan Erasmus+ medinstitucionalni sporazum za mobilnost pedagoškega osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja).
 

1. V okviru tega razpisa je mogoče odobriti Erasmus+  sofinanciranje za:

  • mobilnosti pedagoškega osebja Univerze v Ljubljani, da na partnerski instituciji v programski državi (ali na daljavo) izvede mobilnost z namenom poučevanja;
  • mobilnosti pedagoškega osebja Univerze v Ljubljani, da na partnerski instituciji v programski državi (ali na daljavo) izvede mobilnost z namenom poučevanja v kombinaciji z aktivnostjo usposabljanja med istim obdobjem v tujini;
  • mobilnosti zaposlenih iz javnih ali zasebnih organizacij iz programskih držav, ki so aktivni na trgu dela ali področju izobraževanja, usposabljanja in mladine (npr. javno ali zasebno, malo, srednje ali veliko podjetje; raziskovalni inštituti; šola, zavod ali center za izobraževanje na katerikoli ravni…), ki jih članice Univerze v Ljubljani povabijo z namenom opravljanja pedagoške dejavnosti.

2.    Upravičeni prijavitelji in osnovni pogoji, ki jih morajo prijavitelji izpolnjevati
Prijavitelj mora izvajati mobilnost v sodelujoči programski državi, ki ni država organizacije pošiljateljice ali država stalnega prebivališča prijavitelja.

Prijavitelj na ta razpis je lahko:

  • zaposleni na Univerzi v Ljubljani (v delovnem razmerju, ki ustreza Zakonu o delovnih razmerjih − zaposleni za določen/nedoločen čas, polno ali delno). Če je udeleženec hkrati v delovnem razmerju na drugem visokošolskem zavodu oziroma višji strokovni šoli mora predložiti potrdilo tega zavoda oz. šole, da za isto mobilnost ni prejel sofinanciranja drugega delodajalca.
  • zaposleni iz javnih ali zasebnih organizacij iz programskih držav, pri čemer mora biti državljan programskih držav ali državljan druge države, ki je zaposlen in živi v programski državi.
  • Prednost pri izboru imajo zaposleni, ki se prijavijo na Erasmus+ mobilnost prvič.

 

3.    Trajanje posamezne mobilnosti

Na razpis je mogoče prijaviti mobilnosti, ki bodo izvedene od 1. 10. 2023 do najkasneje 30. 6. 2024. 

Dotacija se ne sme dodeliti za aktivnosti, ki so se že končale v času oddaje vloge za dotacijo in za katere ni bila izdana pogodba o Erasmus+ financiranju pred začetkom mobilnosti.

Mobilnost se ne sme začeti v petek in ne končati v ponedeljek ter mora potekati strnjeno.

V primeru izvedbe mobilnosti z namenom poučevanja mora poučevanje zajemati vsaj 8 ur poučevanja na teden (ali za katero koli krajše obdobje bivanja). Obdobje v tujini lahko združuje dejavnosti poučevanja in usposabljanja. V tem primeru se obseg poučevanja zmanjša na 4 ure poučevanja na teden (ali kakršno koli krajše obdobje obiska). Namen usposabljanja pedagoškega osebja (v kombinaciji s poučevanjem) je razvijati pedagoške spretnosti in spretnosti na področju oblikovanja učnih načrtov.

 

4.    Erasmus+ finančna dotacija za mobilnost osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja)

Erasmus+ STA finančna dotacija je namenjena kritju potnih stroškov in stroškov bivanja v tujini.

Najvišji znesek dotacije predstavlja vsoto dotacije za bivanje in dotacije za pot. V skladu s slovensko zakonodajo se prijavitelju izplača dotacija v višini dejanskih stroškov, skladno z obračunanim potnim nalogom. Pogoj za financiranje mobilnosti je, da se zaposleni za celotni čas mobilnosti nahaja v kraju gostujoče institucije.

V okviru tega razpisa veljajo pri odobritvi Erasmus+ financiranja za mobilnost osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja) naslednje omejitve:

  • odobrenim prijaviteljem (učiteljem UL in gostujočim strokovnjakom) se odobri Erasmus+ STA financiranje za največ 30 dni (izključujoč dneve za pot)
  • izjema so učitelji, ki potrebujejo daljšo mobilnost za namen habilitacije. Tem učiteljem, se na podlagi potrdila, podpisanega s strani dekana in kadrovske službe odobri financiranje za največ 60 dni
  • učitelj lahko izvede več mobilnosti do skupne vsote 30 dni (izključujoč dneve za pot), a na posamezni instituciji le po eno mobilnost
  • ker se mobilnosti v okviru tega projekta financirajo iz projekta 2022, se v maksimalno kvoto 60 dni Erasmus+ mobilnosti na zaposlenega prišteva že izvedena mobilnost v okviru razpisa Erasmus+ mobilnosti za namen poučevanja v študijskem letu 2022/23 (upošteva se poročano in ne le financirano obdobje). Skupno trajanje izvedene Erasmus+ mobilnosti za osebje v študijskem letu 2022/23 in 2023/24 torej ne sme presegati 60 dni (izključujoč dneve za pot).

 

5.    Postopek prijave

Zaposleni oddajo prijavo za ERASMUS+ STA na svoji matični članici. Rok za prijavo na UL Medicinski fakulteti je 29. avgust 2023.

  • izpolnjeno in podpisano prijavnico posredujte v Mednarodno pisarno (jerneja.celofiga(at)mf.uni-lj.si) najkasneje do 29. avgusta 2023.

PRIJAVNICA

Vsaka mobilnost je upravičena do dodelitve zgolj ene dotacije iz proračuna EU.

Dotacija ne sme biti namenjena ali uporabljena za ustvarjanje dobička za prejemnika. Finančni prenosi morajo biti transparentni, sledljivi in dokazljivi.

Osebe s posebnimi potrebami lahko zaprosijo za sofinanciranje dodatnih stroškov, ki bi utegnili nastati v času mobilnosti.
 

INFORMACIJE:

Za vsa dodatna vprašanja sem vam na voljo v Mednarodni pisarni: Jerneja Čelofiga (jerneja.celofiga(at)mf.uni-lj.si) ali po telefonu 01 543 7801.

 

RAZPIS Erasmus+ za poučevanje

Seznam partnerskih univerz za učiteljske mobilnosti (v kolikor želene destinacije vaše učiteljske mobilnosti ni na seznamu, je prijava na mobilnost vseeno mogoča, vendar je potrebno bilateralno pogodbo za učiteljsko mobilnosti skleniti pred začetkom mobilnosti)

 

Erasmus+.jpg