Izjemen uspeh ekipe študentov UL MF na mednarodni fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan 2024

Physiology Quiz Japan (PQJ) je mednarodna fiziološka olimpijada, ki se organizira že osmo leto zapored in poteka na Japonskem. Namen tekmovanja je preizkušanje znanja na področju fiziologije in patološke fiziologije ter hkrati uporaba tega znanja pri reševanju kliničnih primerov. Na tekmovanju sodelujejo študenti medicine iz celega sveta. Letošnje tekmovanje je potekalo v živo in sicer v mestu Izumo, Shimane regija. Gostujoča ustanova je bila Medicinska fakulteta Univerze v Shimanu. Organizatorji so bili profesorji in študentje iz gostujoče ustanove. Naloge za reševanje je sestavljala komisija profesorjev iz različnih univerz na Japonskem v sodelovanju s predstavniki Japonskega fiziološkega društva. Vlogo sodnikov na fiziološki olimpijadi sta letos prevzela prof. dr. Hiroko Kishi, dr. med., članica Katedre za fiziologijo na Univerzi v Shimanu in prof. dr. Yoshihiro Ishikawa, dr. med., predsednik Japonskega fiziološkega društva.

Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani je zastopala ekipa Metabolic Masters, ki so jo sestavljali študentje: Janina Jerman Grašič, Deja Juriševič, Timur Mušić in Vladimir Smrkolj. Ekipa se je izkazala že lani na isti mednarodni fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan 2023, kjer je osvojila odlično 1. mesto.

SLIKA 1.jpg

Fotografija ekipe študentov na končni ceremoniji ob podelitvi nagrade. Z leve na desno si sledijo: predstavnik Japonskega fiziološkega društva, prof. dr. Hiroko Kishi, Timur Mušić, Deja Juriševič, Janina Jerman Grašič, Vladimir Smrkolj.

Letos se je naša ekipa odločila ponovno preizkusiti svoje znanje na mednarodni ravni, tokrat s sodelovanjem v živo. Ekipa študentov Metabolic Masters je ponovno zmagala na fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan in se tako drugič vpisala v zgodovino prvakov japonske fiziološke olimpijade. Z dosežkom svojih študentov je Univerza v Ljubljani postala prva evropska univerza, ki je dvakrat zmagala na fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan in s tem postavila nove standarde mednarodnega tekmovanja v znanju fiziologije. Fiziologija ni samo predklinični predmet na medicinski fakulteti, ampak je temelj za nadaljnji študij in razumevanje vseh področij medicine.

Za izjemen uspeh, dostojno predstavljanje naše fakultete v svetu in prispevanje k velikemu ugledu in mednarodni prepoznavnosti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani našim študentom iskreno čestitamo!

Udeležba na fiziološki olimpijadi je bila delno sofinancirana v okviru ukrepa "Razvoj in izvedba pilotnih aktivnosti za spodbujanje nadarjevnih" v okviru internega razpisa RSF sredstev Univerze v Ljubljani.

SLIKA 2.JPG

Fotografija ekipe študentov po končni ceremoniji. Z leve na desno si sledijo: Timur Mušić, Deja Juriševič, Janina Jerman Grašič, Vladimir Smrkolj.  

SLIKA 3.jpg

Skupinska fotografija vseh finalistov tekmovanja na končni ceremoniji.

SLIKA 4.JPG

Zmagovalna trofeja ekipe študentov UL MF