Klicni center za informacije o novem koronavirusu in obisk predsednika države

Urad vlade RS za komuniciranje je v sodelovanju z NIJZ, Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana in Ministrstvom za javno upravo 19. oktobra 2020 ponovno vzpostavil enotni klicni center, ki je prebivalcem omogočal dostop do zanesljivih informacij o epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji. Klicni center je deloval celoten čas epidemije, zadnji delovni dan pa je zabeležil v sredo, 30. junija 2021, dva tedna po koncu razglašene epidemije. Zadnji dan delovanja klicnega centra je študente naše fakultete v klicnem centru obiskal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Izjemno smo ponosni, da je od 9. marca lani, ko je bil prvotno vzpostavljen, pa do danes na pomoč nesebično priskočilo tudi 173 študentov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki so pod vodstvom Urada vlade RS za komuniciranje ter nadzorom in mentorstvom strokovnjakov s svojo prijaznostjo, razumevanjem in zagnanostjo od marca lani odgovorili na več kot 200.000 klicev državljanov.

Vladni klicni center je bil na telefonski številki 080 1404 dosegljiv med delavniki, sprva od 8. do 18. ure,
nato pa do 16. ure, državljanom je bil občasno na voljo tudi ob sobotah.

Študentke in študenti višjih letnikov medicine so s pomočjo Urada vlade RS za komuniciranje, predstavnikov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana in ministrstev podajali strokovne odgovore na najrazličnejša vprašanja s številnih področij, od klinične slike okužbe, cepljenja, epidemioloških in higienskih priporočil, pa do prehoda mej ter številnih drugih.

Medicinska fakulteta se vsem študentkam in študentom zahvaljuje za njihov prispevek k obvladovanju epidemije in požrtvovalno delo, ki je bilo prepoznano tudi s strani predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je junija 2020 klicnemu centru podelil repliko Jabolka navdiha. Študente Medicinske fakultete so obiskal tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, dekan UL MF prof. dr. Igor Švab in rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič

Študente medicine in dentalne medicine v klicnem centru so koordinirali Ivana Krajnc, Klemen Petek in Kevin Pelicon. Kot predstavnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana je v klicnem centru delovala tudi naša profesorica prof. dr. Mojca Matičič.

Prepričani smo, da bo izkušnja študentkam in študentom pomagala tudi na njihovi nadaljnji študijski in poklicni poti, saj jih je opremila s pomembnimi izkušnjami in komunikacijskimi veščinami. Medicinska fakulteta je ponosna na svoje študente, katerih sodelovanje v klicnem centru predstavlja zgolj enega izmed mnogih načinov pomoči državljanom v času pandemije.

 

jabolko 8.jpg

Podelitev jabolka navdiha klicnemu centru za informacije o novem koronavirusu, junij 2020. Foto: Nebojša Tejić/STA

Povezanr novice:
Urad predsednika RS
- Urad Vlade RS za komuniciranje
- UL MF (ENG)

 

Naslovna fotografija: Daniel Novakovič/STA