Konzorcij Alliance4Life z novim projektom A4L_Bridge

18. marca 2024 so se v Brnu zbrali predstavniki dvanajstih institucij, članic Alliance4Life, da bi začeli nov projekt A4L_BRIDGE, ki ga financira EU. Štiriletni projekt bo partnerjem omogočil izvajanje 16 delovnih paketov, ki se osredotočajo na modernizacijo karier v raziskovanju, sodelovanje med partnerji ter sodelovanje z industrijo, oblikovalci politik in organizacijami bolnikov. Ukrep je podprt s 4 722 788 EUR iz evropske pobude za odličnost Obzorje Widera 2023, vodi pa ga univerza CEITEC Masaryk. Konzorciju Alliance4Life se je kot nov partner pridružil Crowdhelix,  odprta inovacijska platforma, ki vzpostavlja povezave med mednarodno mrežo odličnih raziskovalcev in inovativnih podjetij, da lahko načrtujejo, izvajajo in izkoriščajo pionirske skupne projekte in vrednostne verige.

Kljub naložbam in namenskim programom uspešnost raziskav in inovacij v državah EU-13 v Srednji in Vzhodni Evropi še vedno zaostaja za njihovimi zahodnimi kolegi. Ta izziv je posledica nerazvitih ekosistemov, bega možganov, razdrobljenega sodelovanja in omejenega vključevanja v mednarodne mreže. Zaradi prepoznavanja teh ovir je leta 2017 nastalo zavezništvo Alliance4Life kot strateško zavezništvo desetih naprednih institucij s področja znanosti o življenju iz devetih držav srednje in vzhodne Evrope.

Alliance4Life je s prvim financiranjem iz programa Obzorje 2020 spodbujala izmenjavo znanja, najboljše prakse in postavila temelje za kulturno preobrazbo raziskovalnih univerz v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Leta 2021 je projekt A4L_ACTIONS na podlagi tega uspeha razširil svojo vizijo in k sodelovanju povabil dve vodilni univerzi iz Romunije in Bolgarije. Dvanajst ustanov članic je skupaj spremenilo prej pilotne ideje v konkretne ukrepe. V naslednjih treh letih je vseh enajst držav širitve iz regije srednje in vzhodne Evrope sodelovalo pri uresničevanju ciljev projekta in zmanjševanju inovacijske vrzeli.

Stefan Weiers, vodja sektorja za širitev na Generalnem direktoratu Evropske komisije za raziskave in inovacije, je v svojem govoru poudaril, da je program Alliance4Life postal regionalni zgled, ki je spodbudil pozitivne institucionalne spremembe na univerzah in raziskovalnih inštitutih v srednji in vzhodni Evropi.

Edit Herzog, nekdanja madžarska poslanka Evropskega parlamenta, ki je trenutno višja svetovalka pri pobudi Science Business Widening, je poudarila, da pri zmanjševanju inovacijske vrzeli ne gre za skakanje z enega konca pečine na drugega, ampak ga lahko prej primerjamo z vzpenjanjem na dolg strm hrib. Člane združenja Alliance4Life je spodbudila, naj nadaljujejo z ukrepi, s katerimi bodo pokazali, da so raziskovalne ustanove iz srednje in vzhodne Evrope dragocene članice evropskega raziskovalnega prostora.

Koordinatorka projekta Alliance4Life Ester Jarour je predstavila nov projekt A4L_BRIDGE, ki bo povečal konkurenčnost in inovacijski potencial partnerskih ustanov. V okviru tega projekta bodo izvedene nadaljnje institucionalne reforme, ki bodo postavile temelje za vrhunsko znanost. Jarourjeva je poudarila, da uspeh združenja Alliance4Life temelji na njegovi edinstveni sposobnosti preoblikovanja institucionalnih kultur z odprto komunikacijo in izmenjavo dobrih praks. Partnerji so pripravljeni deliti vprašanja in težave ter jih skupaj reševati. Do želenega napredka prihaja zaradi skupnega usposabljanja, povezovanja v mreže in krepitve kompetenc. Glasovi in mnenja raziskovalnih institucij iz srednje in vzhodne Evrope so v Bruslju slišani zaradi skupnih političnih dokumentov, ki jih pripravljajo članice združenja Alliance4Life.

Konzorcij Alliance4Life zdaj načrtuje, da bo nadgradil svoj uspeh in spodbudil pozitivne spremembe zunaj institucij članic ter spodbudil prenos rezultatov raziskav na področju zdravja. Članice bodo še naprej služile kot vzor pri institucionalnem upravljanju za napredne raziskovalne ustanove in izvajale nadaljnje institucionalne reforme. Glavni cilj je ustvariti privlačnejše okolje za raziskovalce in nadaljevati z razvijanjem kompetenc vodij raziskav. Novi projekt bo omogočil ustanovitev virtualnega raziskovalnega inštituta, ki bo spodbujal interakcije med znanstvenimi skupnostmi v državah članicah. Virtualni raziskovalni inštitut bo gostoval na novi spletni platformi, ki bo zagotavljala skupno e-učenje in omogočala povezovanje mentorjev in mentorjev ter ponujala industrijske prakse za doktorske kandidate. Nova spletna platforma bo služila tudi kot osrednja projektna vrata in banka podatkov o vseh rezultatih, ki jih lahko prosto uporabljajo nečlanice, ki želijo slediti dobremu zgledu projekta Allaince4Life.

Povzeto in prirejeno po: Alliance4Life members are committed to bridge the innovation gap in CEE region (ceitec.cz)

1303-a4l-kick-off-10-1300x0.jpg

Fotografija: Arhiv A4L

1318-a4l-kick-off-weiers-1300x0.jpg

 

ALLIANCE4LIFE_Logo1.jpg

 

SL Financira Evropska unija_PANTONE.jpg