Med najodličnejšimi raziskovalnimi dosežki Univerze v Ljubljani v letu 2021 tudi dosežek raziskovalcev UL MF - nosilec raziskovalnega dosežka akad. prof. dr. Robert Zorec

Delovna skupina Komisije za raziskovalno in razvojno delo UL je izmed 49 predlogov dvajsetih članic izbrala deset najodličnejših dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2021, med katerimi je tudi dosežek 

»Novo napredno celično zdravilo za imunoterapijo raka prostate« raziskovalcev:

izr. prof. dr. Helena Haque Chowdhury, asist. Simon Hawlina, dr. med., asist. dr. Mateja Gabrijel, asist. dr. Saša Trkov Bobnar, prof. dr. Marko Kreft, Gordan Lenart, dr. med., Marko Cukjati, dr. med., doc. dr. Andreja Nataša Kopitar, doc. dr. Nataša Kejžar, prof. dr. Alojz Ihan, doc. dr. Luka Ležaič, doc. dr. Marko Grmek, prof. dr. Andrej Kmetec, prof. dr. Matjaž Jeras in akad. prof. dr. Robert Zorec – nosilec raziskovalnega dosežka.  

Iskreno čestitamo!


Raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ustanove za tkiva in celice – Celica, biomedicinski center, donorskega centra Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Zavoda za transfuzijsko medicino RS so razvili in klinično preskusili novo celično zdravilo – aHyC za imunoterapijo na kastracijo odpornega raka prostate (KORP).

Avtologno celično zdravilo aHyC je personalizirana terapija bolnikov s KORP. Zdravilo je pripravljeno iz bolnikovih lastnih levkocitov in lastnih tumorskih celic prostate, ki jih v kontroliranih pogojih zlijejo s postopkom elektrofuzije, da nastanejo t. i. imunohibridomi – aHyC. Imunohibridome vrnejo v telo bolnika v obliki podkožnih injekcij. V telesu imunohibridomi predstavijo imunskemu sistemu vse antigene (znane in neznane), prisotne na tumorskih celicah bolnika, pri čemer se aktivirajo specifični imunski mehanizmi, ki delujejo proti tumorskim celicam.

V randomizirani klinični študiji, ki je skupaj s spremljanjem bolnikov potekala sedem let, je bilo vključenih 22 moških z diagnozo KORP. Študija je bila primarno usmerjena v določitev varnosti terapije. Rezultati so pokazali, da je terapija varna, zaznali so le nekaj blažjih stranskih učinkov, povezanih z zdravljenjem z aHyC – simptomi so bili podobni blažji gripi. Zdravljenje z aHyC je tudi ohranilo kvaliteto življenja bolnikov. Mediano preživetje bolnikov od začetka študije je bilo 58,5 mesecev, 8 od 19 bolnikov (42 %), katerih rezultati so bili analizirani, je danes še živih; 4 (21 %) od teh še niso potrebovali naslednje konvencionalne terapije. Rezultati raziskave so razkrili tudi mehanizem delovanja celičnega zdravila aHyC preko subpopulacije naravnih celic ubijalk (NK). Zdravilo aHyC zavre porast subpopulacije NK, s čimer je korelirano tudi preživetje bolnikov s KORP. Spremembe subpopulacije celic NK v periferni krvi se zato lahko vrednotijo kot prognostični označevalec pri spremljanju te bolezni. Odpira pa se tudi možnost, da se nova tehnologija priprave imunohibridomov aHyC uporabi za zdravljenje drugih oblik solidnih tumorjev.

ČLANEK, kjer je bil dosežek objavljen:
CHOWDHURY HAQUE, Helena, HAWLINA, Simon, GABRIJEL, Mateja, TRKOV, Saša, KREFT, Marko, LENART, Gordan, CUKJATI, Marko, KOPITAR, Andreja Nataša, KEJŽAR, Nataša, IHAN, Alojz, LEŽAIČ, Luka, GRMEK, Marko, KMETEC, Andrej, JERAS, Matjaž (avtor, korespondenčni avtor), ZOREC, Robert. Survival of castration-resistant prostate cancer patients treated with dendritic-tumor cell hybridomas is negatively correlated with changes in peripheral blood CD56brightCD16- natural killer cells. Clinical and translational medicine. 2021, vol. 11, no. 8, str. 1–7. 
 

UL_dosežek.png

Shematski prikaz priprave celičnega zdravila aHyC in poteka zdravljenja. DC – dendritične celice; TC – tumorske celice.
Avtorji slike: izr. prof. dr. Helena Haque Chowdhury in sodelavci


Najodličnejši raziskovalni dosežki Univerze v Ljubljani v letu 2021 so:
 
UL BF: Sorodstveno razlikovanje spodbuja horizontalni prenos genov med manj sorodnimi sevi B. subtilis
UL BF: Podzemna adaptivna radiacija postranic v Evropi
UL EF: Uporaba metod strojnega učenja pri napovedovanju cen elektrike lahko pomembno vpliva na dobičkonosnost poslovanja udeležencev na trgih električne energije
UL FDV: Intimate media and technological nature of sociality
UL FF: Hegel 250—Too Late?
UL FFA: Z novimi antibiotiki nad super odporne bakterije
UL FMF: Babaijeva domneva za klasične grupe velikega ranga z naključnimi generatorji
UL FRI: Nova paradigma za detekcijo vizualnih napak na površinah izdelkov
UL MF: Novo napredno celično zdravilo za imunoterapijo raka prostate
UL ZF: Novodobna organska onesnažila – kako jih lahko obvladamo z algami?

PREDSTAVITEV NAJODLIČNEJŠIH ERAZISKOVALNIH DOSEŽKOV UNIVERZE V LJUBLJANI 2021