In memoriam: Akademik prof. dr. Uroš Skalerič

5. maja 2023 se je poslovil Akademik prof. dr. Uroš Skalerič


Akademik prof. dr. Uroš Skalerič se je rodil 9. aprila 1945 v Ljubljani. Leta 1968 je diplomiral na Odseku za stomatologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in leta 1979 doktoriral, leta 1993 pa bil na na Katedri za ustne bolezni in parodontologijo izvoljen za rednega profesorja. 1978 je postal specialist za zobne bolezni, ustne bolezni in parodontologijo. Kot štipendist Fulbrightovega sklada je 5 let gostoval na uglednih raziskovalnih ustanovah v ZDA (Univerza Emory v Atlanti in na državnem inštitutu za stomatološke raziskave v Bethesdi). 


Bogat raziskovalni opus prof. dr. Uroša Skaleriča zajema predvsem epidemiološke raziskave ustnih bolezni in parodontalne bolezni, etiopatogenezo parodontalne bolezni, parodontalno medicino in nove možnosti zdravljenja parodontalne bolezni. Je avtor in soavtor številnih znanstvenih in strokovnih prispevkov v uglednih mednarodnih in domačih strokovnih revijah. Za znanstvene dosežke na področju stomatologije je kot član raziskovalne skupine leta 1984 prejel nagrado Sklada Borisa Kidriča in leta 2016 Zoisovo nagrado za življenjsko delo


Akademik prof. dr. Uroš Skalerič je bil dolgoletni vodja Centra za ustne bolezni in parodontologijo in strokovni direktor Stomatološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, predstojnik Katedre za ustne bolezni in parodontologijo, predstojnik  Odseka za dentalno medicino in prodekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Je zaslužni profesor Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Vzgojil je generacije stomatologov in uvedel poklic ustnih higienikov, ki so nepogrešljivi člen pri preprečevanju bolezni zob in obzobnih tkiv. Kot mentor številnim specializantom, magistrandom in doktorjem znanosti je znanje prenašal na mlade generacije. V slovenski prostor je uvedel celostni pristop zdravljenja parodontalne bolezni. Kot dolgoletni predsednik strokovnih združenj je z organizacijo tradicionalnih strokovnih srečanj, na katera je vabil najuglednejše strokovnjake iz tujine in Slovenije, znanstvena in strokovna dognanja razširjal v slovenski strokovni prostor. 


Leta 2003 je bil izvoljen za izrednega in leta 2009 za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti


Akademik prof. dr. Uroš Skalerič je bil predsednik izvršnega odbora Evropskega odseka Mednarodne zveze za stomatološke raziskave, Evropske federacije za parodontologijo in Mednarodne akademije za parodontologijo in predsednik Evropske federacije za parodontologijo, kar odseva izjemen ugled in prispevek k razvoju dentalne medicine tudi v svetovnem merilu. Za izredne prispevke v znanosti na področju parodontologije je bil leta 2002 imenovan za častnega člana Ameriške akademije za parodontologijo. Leta 1997 je prejel naziv ambasador znanosti Republike Slovenije.


V slovenskem in mednarodnem strokovnem prostoru se bodo izjemne osebnosti in dela akademika prof. dr. Uroša Skaleriča spominjali z velikim spoštovanjem.

Brez naslova.png