Objava članka “COVID-19 and cholesterol biosynthesis: Towards innovative decision support systems”

Mlada raziskovalka Eva Kočar in prof. dr. Damjana Rozman s Centra za funkcijsko genomiko in biočipe, Inštituta za biokemijo in molekularno genetiko (UL MF) sta v sodelovanju z raziskovalci s Fakultete za računalništvo in informatiko (UL), raziskovalci z Wageningen Univerze (Nizozemska) ter sodelavci s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja (UKC LJ), objavili interdisciplinarni raziskovalni članek z naslovom “COVID-19 and cholesterol biosynthesis: Towards innovative decision support systems” v reviji iScience.


Endemija COVID-19 narekuje potrebo po iskanju in prepoznavanju novih biomarkerjev bolezni ter stratifikacije bolnikov. Raziskovalci so združili klinični in biokemijski pristop z metodami strojnega učenja in pokazali izjemen potencial tovrstne interdisciplinarnosti pri natančni stratifikaciji bolnikov s COVID-19 ter doprinos inovativnih orodij k izboljšanju kliničnih strategij in standardov.


Gre za prvo raziskavo, ki je preučevala sintezo holesterola tekom bolezni COVID-19. Raziskava je spremljala 164 pacientov, ki so bili zaradi hujše oblike bolezni hospitalizirani na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja (UKC LJ). Rezultati raziskave kažejo, da je znotrajcelična sinteza holesterola pri pacientih s hudo obliko COVID-19 v primerjavi s pacienti z blago obliko bolezni spremenjena v večji meri. Prav tako so z algoritmi strojnega učenja razvili napovedne modele, preučili napovedno moč kliničnih parametrov in sterolnih intermediatov (pokazatelji sinteze holesterola) ter razvili napovedni model z visoko stopnjo zaupanja (AUC = 0.96), ki presega trenutno uporabljena orodja za oceno tveganja stopnje bolezni.

Kočar E., Katz S., Pušnik Ž., Bogovič P., Turel G., Skubic C., Režen T., Strle F., Martins dos Santos V., Mraz M., Moškon M., Rozman D. (2023). COVID-19 and cholesterol biosynthesis: Towards innovative decision support systems. iScience 26. DOI
 

Članek

članek.png