Pomembno odkritje pri obravnavi oseb s sladkorno boleznijo

Člani  konzorcija NextDREAM so se osredotočili na spremljanje in merjenje učinkovitosti in varnosti uporabe umetne inteligence pri osebah s sladkorno boleznijo, ki imajo nameščeno inzulinsko črpalko in senzor za neprekinjeno merjenje glukoze v podkožju.  V šestmesečni raziskavi so člani konzorcija na naključno izbranem vzorcu bolnikov primerjali delovanje tako imenovanega DreaMed Advisorja in zdravnikov specialistov pri obravnavi bolnikov s sladkorno boleznijo. DreamMed Advisor se je najprej napolnil s podatki o kontinuiranem merjenju sladkorja in danih odmerkih inzulina, po tem obdobju pa je sam predlagal optimizirane odmerke inzulina, ki jih je zdravnik virtualno odobril, DreaMed Advisor je poslal SMS sporočilo preiskovancem s sladkorno boleznijo, ti pa so nove predlagane vrednosti vnesli v svoje inzulinske črpalke. V raziskavi je DreamMed Advisor tekmoval z zdravniki, ki so tudi ocenjevali ali je DreaMead Advisor svetoval bolniku pravilno ali ne. Končni rezultati raziskave so pokazali, da je bil DreaMed Advisor v oceni, kolikšen odmerek inzulina potrebuje bolnik glede na stopnjo sladkorja v krvi, najmanj tako dober kot zdravniki specialisti iz najboljših svetovnih centrov, kot sta na primer centra na univerzah Harvard in Yale v ZDA.

Prof. dr. Tadej Battelino, vodja Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični  kliniki UKC Ljubljana, je za revijo Nature Medicine poudaril, da je raziskava pokazala, da  je lahko uporaba umetne inteligence oziroma DreaMed Advisorja enako varna in učinkovita rešitev za posameznike s sladkorno boleznijo kot storitve zdravnikov diabetologov. Uporaba DreaMed Advisorja  v vsakodnevni praksi zdravljenja sladkorne bolezni lahko poveča raven skrbi za bolnike in vzpostavlja nove oblike varnega virtualnega upravljanja s sladkorno boleznijo.

Raziskava je torej pomemben prispevek k lajšanju življenja oseb s sladkorno boleznijo, saj omogoča natančnejše doziranje odmerkov inzulina in predvsem njihovo večjo samostojnost ter zmanjšanje obiskov v ambulantah za ljudi s sladkorno boleznijo. 

Poobjava s strani UL: https://www.uni-lj.si/v_ospredju/2020100111575511/