Posaditev lipe pred stavbo Medicinske fakultete na Korytkovi

V začetku junija 2023 je na UL MF potekalo letno srečanje ENITEC (European Network for Individualized Treatment of Endometrial Cancer). ENITEC je vseevropska akademska mreža, ki vključuje predklinične in klinične raziskovalce, ki se ukvarjajo s translacijskimi študijami na področju ginekološke onkologije iz 39 evropskih akademskih/raziskovalnih/kliničnih centrov in spada pod okrilje ESGO (European Society of Gynecological Oncology). 

V okviru letnega srečanja je bilo 8. 6. 2023 tradicionalno organizirano sajenje drevesa v spomin na prvo predsednico ENITEC Prof. dr. Helgo Birgitte Salvesen in postavitev spominskega obeležja, na zelenici pred stavbo Medicinske fakultete na Korytkovi. Temu slavnostnemu dogodku je prisostvoval tudi dekan UL MF prof. dr. Igor Švab.

Odločili smo se posaditi lipo, ki velja za simbol slovenstva, vloga in pomen lipe pa segata v obdobje pred narodnim samozavedanjem. V Sloveniji je veliko izredno starih lipovih dreves, najstarejša naj bi bila stara celo okoli 700 let. Izročilo pravi, da so lipe od nekdaj radi sadili ob posebnih priložnostih.

Naj tudi ta lipa dolgo raste v spomin na prvo srečanje ENITEC v Sloveniji in v navdih sodelovanju na vseh področjih med predkliničnimi in kliničnimi raziskovalci UL MF in UKC Ljubljana.

DSC_6622.jpg