V Tednu univerze številni nagrajenci tudi na UL MF

Univerza v Ljubljani je v Tednu univerze podelila priznanja in nagrade izjemnim posameznikom z vrst zaposlenih kot tudi številnim uspešnim in nadarjenim študentom. Med nagrajenci UL Medicinska fakulteta iskreno čestita svojim zaposlenim in študentom, ki so prejemniki posamičnih nagrad in priznanj:


Predstavitev najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani

Ponedeljek, 28. novembra 2022
Slavnostni govorec: prof. dr. Matevž Dular

Univerza v Ljubljani (UL) je v sklopu Tedna univerze razglasila najodličnejše raziskovalne dosežke raziskovalk in raziskovalcev UL. Namen dogodka je poudariti usmerjenost univerze v raziskovanje in izpostaviti tiste raziskovalce, ki so letos dosegli še posebej vidne rezultate.

Na slovesni podelitvi je najodličnejše raziskovalke in raziskovalce pozdravil rektor UL prof. dr. Gregor Majdič. V svojem nagovoru je izpostavil, da nam je znanost omogočila napredek in bolj lagodna življenja, ki jih živimo danes, ko vsaj v našem delu sveta ne umiramo več zaradi različnih nalezljivih bolezni, ki so v preteklih stoletjih ubile na milijone ljudi; lahko potujemo po celem svetu; živimo v ogrevanih stanovanjih. Hkrati pa je poudaril, da svet ni enostaven in da znanost še vedno potrebujemo kot nekoč. Ker se svet srečuje z globalnimi problemi, kot je podnebna kriza, segrevanje planeta, nove nalezljive bolezni in energetska kriza; so to težave, katerih rešitev lahko najde le znanost. Po mnenju rektorja je zato pomembno, da družba znanost prepoznava in jo podpira. Univerza v Ljubljani v okviru praznovanja Tedna univerza s počastitviijo najodličnejših raziskovalnih dosežkov krepi prepoznavanje raziskovanja v družbi in s slavnostnim dogodkom nagradi raziskovalce, ki so se po presoji strokovne komisije v preteklem letu s svojimi dosežki še posebej izkazali. 

Delovna skupina Komisije za raziskovalno in razvojno delo pri ocenjevanju in končnem izboru desetih najodličnejših raziskovalnih dosežkov upoštevala predvsem mednarodno odmevnost, celovitost dosežka, aktualnost za širšo strokovno in splošno javnost ter koristnost uporabe. Vsi predlogi so obravnavani enako, ne glede na vedo in ne glede na to, ali so raziskave osnovne ali neposredno uporabne.

Priznanje za najodličnejše raziskovalne dosežke Univerze v Ljubljani v letu 2022 je bilo med drugim podeljeno tudi raziskovalcem Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter Medicinski fakulteti UL za raziskavo z naslovom Učinkovitost brisa nosnega dela žrela in sline pri odkrivanju različic Delta in Omicron SARS-CoV-2. Raziskovalci so v raziskavi o različicah Delta in Omikron SARS-CoV-2 dokazali pomembne razlike pri učinkovitosti brisa nosnega dela žrela in sline. Raziskava je pomembna z več stališč. Dokazali so, da je različica Delta SARS-CoV-2 povzročila težji potek okužbe v primerjavi z različico Omikron. Pacienti, okuženi z Delta različico, so imeli dokazano višje virusno breme, v obeh kužninah. Hkrati pa so z raziskavo ovrgli pomisleke, da bi lahko vzorec sline nadomestil NF, saj se je NF izkazal za boljšo kužnino.

Raziskovalcem za prejeto priznanje iskreno čestitamo.

Vse nagrajence lahko pregledate tukaj

_MAL2139.jpg

Foto: Anže Malovrh/STA (Vir: Univerza v Ljubljani)

 

Podelitev zlatih plaket ter svečanih listin mladim visokošolskim učiteljicam/učiteljem in visokošolskim sodelavkam/sodelavcem

(Torek, 29. novembra 2022), Slavnostni govorec: prof. dr. Jure Leskovec

Na slavnostni seji senata je Univerza v Ljubljani podelila zlate plakete posameznikom in skupinam za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja ter za krepitev ugleda Univerze v Ljubljani ter svečane listine mladim visokošolskim učiteljicam in učiteljem ter visokošolskim sodelavkam in sodelavcem za izjemne pedagoške, raziskovalne in umetniške dosežke.


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je v svojem nagovoru izpostavil, da je univerza odlična raziskovalna univerza, kar dokazujejo naši dosežki. S posebnim ponosom je dodal, da je univerza v letošnjem letu pridobila kar štiri nove projekte Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), poleg tega pa še celo vrsto drugih mednarodnih projektov,

 

Zlate plakete za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja ter za krepitev ugleda Univerze v Ljubljani so prejeli tudi naslednji zaposleni in skupine UL Medicinske fakultete:

  • Marko Hawlina, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

Prof. dr. Marko Hawlina je mednarodno uveljavljen strokovnjak na področju genetskih boleznih mrežnice in nevrooftalmologije. V 22-letnem vodenju Katedre za oftalmologijo je vzgojil številne doktorande ter na očesno kliniko vpeljal raziskovalne projekte in program ARRS. Vodil je tudi evropski odbor za oftalmologijo in leta 2005 v Slovenijo uvedel evropske specialistične izpite, na katerih slovenski kandidati dosegajo izvrstne rezultate. Za svoje delo je prejel pomembne domače in mednarodne nagrade.

 

  • Nataša Ihan Hren, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

Prof. dr. Nataša Ihan Hren, dr. med., dr. dent. med., je diplomantka splošne in dentalne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Profesionalno pot je začela kot mladi raziskovalec in specializant maksilofacialne kirurgije, nadaljevala pa z združevanjem akademske in strokovne klinične poti. Je dolgoletna predstojnica Katedre za maksilofacialno in oralno kirurgijo ter vodja raziskovalnega programa in številnih projektov. Raziskovanje razume kot nujno nadgrajevanje rutine. Ob poučevanju je imela željo in dolžnost sodelovati v organih fakultete za njen razvoj ter biti mentor številnim mladim na do- in podiplomski ravni.

 

  • Zaposlene in zaposleni na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je osrednja izobraževalna, strokovna in raziskovalna ustanova za področje klinične mikrobiologije v Sloveniji. Hitro se je pripravila na diagnostiko virusa SARS CoV-2 in 4. marca 2020 potrdila prvi primer okužbe v Sloveniji. V času prvega vala epidemije je izvedla obsežno, izvirno nacionalno raziskavo, v kateri je sodelovala s članicami UL s področja računalništva in družboslovja. Osebju inštituta je, ob zagotavljanju stalne dosegljivosti diagnostike, uspelo rezultate objaviti in dokumentirati v več odličnih znanstvenih revijah. Ob tem je inštitut prav v času epidemije uvedel digitalizacijo testiranja in prenos v elektronski izvid, ki ga je lahko pogledal vsak državljan. Prav tako je uvedel spremljanje genetskih različic virusa in preiskav imunskega odgovora, ki so omogočile varno delovanje študijskih in strokovnih dejavnosti, uvedbo cepljenja in optimalno laboratorijsko diagnostiko.

Ihan.jpg

Foto: Katja Kodba in Nebojša Tejić/STA

Ihan_Petrovec.jpg

Foto: Katja Kodba in Nebojša Tejić/STA

Vsi nagrajenci so navedeni na spletni strani Univerze v Ljubljani.

 

Podelitev priznanj študentkam/študentom za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti

Sreda, 30. novembra 2022; Slavnostna govorka: Sara Svati Sharan

Študentke in študente je nagovoril tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič. »Občudujem vaš entuziazem, kreativnost in neverjetne rezultate, s čimer dajete vzgled in inspiracijo vašim kolegom, pa tudi širše vašemu okolju. Prepričan sem, da boste navdihnili, spodbudili, pritegnili veliko vaših kolegov in tudi kasneje v življenju in karieri vodili prizadevne ekipe na različnih področjih. Vsekakor pa k temu veliko prispevajo tudi vaše mentorice in mentorji, ki znajo prepoznati, prisluhniti in spodbuditi razvoj potencialov posameznic in posameznikov, ki so pripravljeni narediti več kot le tisto, kar je obvezno.«

Kevin Pelicon (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani)
Kevin Pelicon je v času epidemije covida-19 vodil koordinacijo študentov v epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje, skrbel pa je tudi za organizacijo dela, izobraževanje študentov in izdelavo protokolov dela, kar je pomembno prispevalo k zajezitvi širjenja okužb. Medicinska fakulteta je na pobudo Nacionalnega inštituta za javno zdravje Senatu predlagala, da Kevinu Peliconu podeli priznanje za posebne dosežke.

Pelicom.jpg

Foto: Bor Slana/STA

 

Podelitev priznanj strokovnim sodelavkam in sodelavcem

Četrtek, 1. decembra 2022; Slavnostna govorka: Mihaela Bauman Podojsteršek

Univerza v Ljubljani je že peto leto zapored podelila priznanja strokovnim sodelavkam in sodelavcem za pomemben prispevek k izboljšanju delovnih procesov in pozitivni klimi na članicah in rektoratu. Podelitev je potekala v okviru Tedna univerze, tedna svečanih dogodkov, ki jih tradicionalno prirejamo ob obletnici ustanovitve najstarejše slovenske univerze. Prejemnice in prejemnike nagrad je nagovorila Mihaela Bauman Podojstršek, glavni tajnik Univerze v Ljubljani.

Ferida Vučkić (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani)
Ferida Vučkić, dipl. ekon. (VS), je od leta 1988 zaposlena Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Je vodja področja finančno-nabavne službe za pedagoško-raziskovalno dejavnost in investicijska dela na Inštitutu za patološko fiziologijo. V prostem času se ukvarja z manualno terapijo, jadra, smuča, kolesari in zadnje čase uživa v vožnji motornega konjička Kawasaki Vulkan S.

strokovci.jpg

Foto: Katja Kodba/STA


Svečana podelitev nazivov zaslužna profesorica in zaslužni profesor

Četrtek, 1. decembra 2022; Slavnostni govorec: zasl. prof. dr. Bojko Bučar

Univerza v Ljubljani je v okviru Tedna univerze 1. decembra 2022 podelila nazive zaslužna profesorica in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Nazive zaslužna profesorica in zaslužni profesor podeljuje upokojeni učiteljici oziroma učitelju Univerze za pomembne prispevke k razvoju znanstvene ali umetniške panoge in za predano opravljanje pedagoškega in mentorskega dela. Zaslužne nazive je Univerza letos podelili 11 upokojenim učiteljicam in učiteljem. Med nagrajenci je tudi prof. dr. Radovan Komel.

Radovan Komel (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani)
Prof. dr. Radovan Komel je na Inštitutu za biokemijo in molekularno genetiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ustanovil in vodil Medicinski center za molekularno biologijo, kjer je razvijal molekularno-biološke in genetske tehnike za potrebe medicine. Njegovih 47 doktorantov je preneslo znanje še na druge članice Univerze v Ljubljani, v industrijo in klinično okolje. Objavil je številne raziskovalne članke in bil član različnih strokovnih združenj doma in v tujini ter prejemnik mnogih nagrad za svoje izjemno delo.

313411180_10226143466287596_8666061668437911934_n.jpg

Foto: Katja Kodba/STA

zaslužni_prof_Komel.jpg

Foto: Katja Kodba/STA

 

Slovesna podelitev Prešernovih nagrad UL študentkam in študentom

Petek, 2. decembra 2022, Slavnostna govorka: izr. prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc

Univerza v Ljubljani je podelila Prešernove nagrade, ki jih že več desetletij podeljuje najboljšim študentkam in študentom na področju znanosti in umetnosti. Med letošnjimi dobitniki Prešernove študentske nagrade sta tudi študentki UL Medicinske fakultete.

Prejemnice in prejemnike Prešernovih nagrad je nagovorila slavnostna govorka, prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc, zdravnica, infektologinja, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega Kliničnega centra, ki se je v preteklih letih s svojo ekipo spopadala z novo epidemijo korona virusa. Hkrati je izjemno predana profesorica in pedagoginja, ki na UL Medicinski fakulteti deli svoje bogato znanje in klinične izkušnje s svojimi študentkami, študenti. Pod njenim strokovnim vodstvom so vzpostavili pomembno komunikacijsko orodje v času kovidne krize, in sicer kontaktni krizni center z ažurnimi informacijami za državljane. 

Tjaša Krašovec in Nina Kobal
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
Dejavniki, ki vplivajo na klinično sliko bolnikov s patogeno različico p.G90D gena za rodopsin

Tjaša Krašovec in Nina Kobal sta diplomirali s pohvalo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani novembra 2021 in februarja 2022. S področja oftalmologije sta se izpopolnjevali v tujini, in sicer Tjaša Krašovec v Gradcu ter Nina Kobal v Bejrutu in Kopenhagnu. S Prešernovo nalogo »Dejavniki, ki vplivajo na klinično sliko bolnikov s patogeno različico p.G90D gena za rodopsin«, pod mentorstvom doc. dr. Ane Fakin in somentorstvom prof. dr. Marka Hawline, sta dokazali protektiven vpliv vitamina A. Trenutno opravljata sekundarij iz oftalmologije in uspešno nadaljujeta raziskovalno delo na področju dednih bolezni mrežnice.

Mentorica: doc. dr. Ana Fakin
Somentor: prof. dr. Marko Hawlina

prešernove_študentkse.jpg

Foto:Katja Kodba/STA

 

Celotna fotogalerija je dostopna na spletni strani Univerze v Ljubljani