Prof. dr. Samo Zver in Kristina Modic nagrajena za vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom

Evropski parlament vsako leto podeljuje nagrado Državljan Evrope, ki prepoznava pobude, ki prispevajo k evropskemu sodelovanju in spodbujanju skupnih vrednot. Nagrada je vsako leto podeljena državljanom ali skupnam, ki krepijo:

  • medsebojno razumevanje in tesnejše povezovanje med prebivalci EU,
  • čezmejno sodelovanje, ki krepi evropski duh,
  • vrednote EU in temeljne pravice.

V obrazložitvi so zapisali, da sta Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo ter prof. dr. Samo Zver, internist in hematolog ter predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana organizirala akcija zbiranja sredstev za nakup najsodobnejše opreme za novo tehniko celične terapije, ki bo ponudila edino možno sredstvo zdravljenja in preživetja za številne bolnike s krvnim rakom in limfomom.


Njuna prizadevanja so bila pomembna tudi pri zagotavljanju novih prostorov Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana, kar je preprečilo številne smrti v procesu zdravljenja najzahtevnejših primerov krvnega raka.


Zagnala sta akcijo z naslovom Daj se na seznam, ki je v državni register pripeljala 4 000 novih darovalcev krvnih matičnih celic in prvi rehabilitacijski program za bolnike z rakom na krviSkupaj na poti do zdravja – ki zagotavlja brezplačno celovito rehabilitacijo.


Covid-19 je imel katastrofalen vpliv na bolnike z rakom ter boj proti raku, ki je eden od stebrov Evropske zdravstvene unije. V času pandemije je bila diagnosticirana zamuda in otežen dostop do zdravljenja. Pri raku je še vedno zelo velika vrzel obravnavanja med vzhodnimi in zahodnimi državami članicami EU. Zagotavljanje znanstvenega napredka in najsodobnejše metode zdravljenja so ključnega pomena za zmanjšanje te vrzeli. Zato sta Kristina Modic in dr. Samo Zver vredna nominiranca.

20210302PHT99003_original.jpg

 

Seznam vseh evropskih prejemnikov nagrade