Prof. Mojca Matičič kot del svetovne ekipe objavila članek z naslovom Večnacionalno soglasje Delphi za odpravo grožnje javnemu zdravju COVID-19 v reviji Nature

Pandemija COVID-19 nas je obogatila s številnimi izkušnjami, tako na področju klinike, preventive, kot tudi informiranja, potrditev česar je tudi Klicni center corona s študenti in vodstvom iz MF UL. Analiza opravljenega dela, objavljenega v ZV, je vzbudila zanimanje tudi pri svetovni strokovni javnosti.

Kot rezultat tega priznanja je bila prof. Mojca Maičič v začetku leta povabljena v ekipo 40 soavtorjev iz vsega sveta, ki so po metodi Delfi pod vodstvom Institute for Global Health iz Barcelone na temelju svojega znanja, izkušenj in videnja delovali zelo aktivno in pripravili konsez ukrepov za dokončanje epidemije COVID v svetu oz. za najustreznejše nacionalno ukrepanje v tovrstnih kriznih situacijah.

Konsenz je bil v obliki članka z naslovom Večnacionalno soglasje Delphi za odpravo grožnje javnemu zdravju COVID-19 ravnokar objavljen v reviji Nature.

Konsenz oz. članek v reviji Nature je v svetu izjemno odmeven in že služi državam za postavitev nacionalnih smernic ravnanja v tovrstni krizni situaciji (VB, Poljska, itd.). 

Kljub opaznemu znanstvenemu in medicinskemu napredku širši politični, socialno-ekonomski in vedenjski dejavniki še naprej ovirajo odziv na pandemijo COVID-191,2. Tukaj smo kot del te študije Delphi sklicali raznoliko, multidisciplinarno komisijo 386 akademskih, zdravstvenih, nevladnih organizacij, vladnih in drugih strokovnjakov za odziv na COVID-19 iz 112 držav in ozemelj, da bi priporočili posebne ukrepe za končanje tega vztrajnega globalnega nevarnost za javno zdravje. Panel je razvil nabor 41 soglasnih izjav in 57 priporočil vladam, zdravstvenim sistemom, industriji in drugim ključnim deležnikom na šestih področjih: komunikacija; zdravstveni sistemi; cepljenje; preprečevanje; zdravljenje in nega; in neenakosti. Po skoraj treh letih razdrobljenih globalnih in nacionalnih odzivov je poučno omeniti, da tri najvišje uvrščena priporočila pozivajo k sprejetju pristopov, ki zajemajo celotno družbo in celotno vlado1, ob ohranjanju dokazanih preventivnih ukrepov z uporabo pristopa cepiva plus2, ki uporablja vrsto javnozdravstvenih in finančnih podpornih ukrepov, ki dopolnjujejo cepljenje. Druga priporočila z najmanj 99-odstotnim skupnim strinjanjem svetujejo vladam in drugim zainteresiranim stranem, naj izboljšajo komunikacijo, ponovno zgradijo zaupanje javnosti in vključijo skupnosti3 v upravljanje odzivov na pandemijo. Ugotovitve študije, ki jih je dodatno potrdilo 184 organizacij po vsem svetu, vključujejo točke soglasnega strinjanja in šest priporočil z > 5-odstotnim nestrinjanjem, ki zagotavljajo ukrepe zdravstvene in socialne politike za odpravo neustreznosti v odzivu na pandemijo in pomoč pri odpraviti to grožnjo javnemu zdravju.

 

Celoten članek je na voljo tukaj.     

nature.png