Šlajmerjev kip ponovno med nami

Prim. dr. Edo Šlajmer je bil vodilni kirurg ljubljanske bolnišnice na prelomu 19. v 20. stoletje, ki je reformiral kirurgijo v sodobno panogo z uvedbo antisepse, asepse in anestezije. S tem je postal pionir sodobne slovenske kirurgije. V Nišu v Srbiji je bil tudi kirurg med balkanskimi vojnami, v prvi svetovni vojni pa je bil vodja Leonišča, ki je služilo kot vojna bolnišnica. Strokovno, pedagoško in raziskovalno dr. Šlajmer predstavlja vrh slovenske kirurgije njegove dobe.

Iz velike hvaležnosti za njegova velika dela je postal častni meščan mesta Ljubljana.  Postavitev spomenika človekoljubu doktorju Šlajmerju so podprle številne ustanove in različni posamezniki. Ustanovili so iniciativni odbor in sredstva za izvedbo zbrali s sodelovanjem Zdravniške zbornice Slovenije.

Naredil ga je akademski kipar Zdenko Kalin, odkrit je bil leta 1939 z veliko slovesnostjo, katere so se udeležili mnogi visoki predstavniki slovenske družbe zdravniških organizacij in društev ter Šlajmerjevi častilci.

Mogočna Šlajmerjeva podoba je skozi tri četrtine stoletja spremljala mimoidoče v ljubljanskem bolnišničnem mestu, jih nagovarjala k pogumu v medicini, novim odkritjem ter nadaljevanju plemenitega poslanstva v dobro bolnikov. 

Vse to je bilo poudarjeno tudi v govoru ob odkritju spomenika zgodovinarke medicine prof. Zvonke Zupanič-Slavec, ki ga je v njeni odsotnosti slovesno predstavil fakultetni sodelavec doc. dr. Sergej Pirkmajer.

Z željo, da Šlajmerjev svetli lik ohrani velika dela slovenskega zdravništva in spodbuja k vsemu dobremu v medicini in zdravstvu, se veselimo vrnitve velikana preteklosti.

Po odkritju Šlajmerjevega kipa je občinsko vodstvo  predalo namenu tudi majhen park pred Ginekološko kliniko UKC, ki ga je poimenovala po zaslužni profesorici akad. Lidiji Andolšek Jeras. V parku so odkrili tudi kamniti pitnik za vodo, posvečen prof. dr. Adolfu Lukanoviću, specialistu ginekologije in porodništva.

Šlajmerjev kip.jpg

Replika kipa dr. Eda Šlajmerja ponovno krasi bolnišnično mesto v Ljubljani
(Foto: Duša Fischinger)