Slavnostno odkritje kipa prof. dr. Alfreda Šerka

Praznovanje stoletnice UL MF s slavnostnim odkritjem kipa prof. dr. Alfreda Šerka, 16. oktober 2019

Kdor pozabi ali uniči lastne korenine, ne bo mogel rasti (keltski pregovor)

 

ALFRED ŠERKO, protagonist slovenske medicinske fakultete, trajno v bronu nagovarja naslednike

Včasih je treba čakati 100 let, da se kaj zgodi, a ko se zgodi, je to tako velika stvar, da bi jo bilo vredno čakati še dlje. Tako je leta 1919 nastala prva slovenska univerza in z njo prva medicinska fakulteta, ki je imela le prve štiri semestre. V novo nastali državi treh narodov (Srbov, Hrvatov in Slovencev) pa so se kmalu pokazale hegemonistične težnje najmočnejših, ki se jim je zdelo, da je ta študij za Slovence nepotreben in bi ga bilo treba ukiniti. Tako se je začela kalvarija vodilnih fakultetnih sodelavcev, ki so brezmejno verjeli v potrebo po vzgajanju slovenskih zdravnikov in to ne le v obstoječih štirih semestrih, ampak na popolni fakulteti. Vodja te zahtevne naloge je bil dolgoletni fakultetni dekan, nevropsihiater prof. dr. Alfred Šerko (1879-1938), tudi rektor ljubljanske univerze (1930-1932), ki mu je večinoma kot prodekan dajal podporo anatom in patolog prof. dr. Janez Plečnik (1875-1940). Skupaj sta ne le ohranila, ampak leta 1940 celo razširila fakulteto še na peti in šesti semester, po drugi svetovni vojni pa je nastala popolna fakulteta. S tem sta neminovno zaznamovala slovenski zdravstveni prostor, saj sta z vzgojo zdravnikov doma poskrbela za nujno potrebni zdravstveni kader za ves slovenski narod.

100-letnica je čas, ko človek obrne svoj pogled nazaj, ko premeri daljo in zor, in lahko vse bistveno jasno poimenuje. V tem kontekstu duh velikana tistega časa prof. dr. Alfreda Šerka zaživi v vsej polnosti in se njegovega obličja dotakne avreola hvaležnosti, zato je bil tudi kot vplivni dekan in rektor izbran za oživitev, za priklic iz pozabe, da njegova dela ponovno stopijo v zavest slovenske medicine.

Pobudnica projekta je bila prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, ki je ljubljanski Univerzi predlagala, da bi ob stoletnem jubileju s sodelovanjem UL Medicinske fakultete (dalje UL MF) in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (dalje ALUO) izdelali kip dr. Šerka. Predlogu je sledila formalna potrditev, predlagateljica pa se je povezala z Oddelkom za kiparstvo – s takratnim predstojnikom prof. Alenom Ožboltom in prof. Matjažem Počivavškom, ki je mentoriral študente. O medfakultetnem sodelovanju je na odkritju kipa slavnostni govornik doc. Metod Frlic, zdajšnji predstojnik oddelka za kiparstvo, povedal in zapisal: »Sodelovanje je potekalo v optimističnem duhu in radostnem pričakovanju končne podobe. Povezovalna osebnost pri tem projektu med fakultetama je bila prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, ki je vsem sodelujočim vlivala optimizem in radost do poslanstva, ki ga nosimo. S svojim predanim občudovanjem umetnosti je močno preplavila naše študente, da so z velikim navdušenjem pripravljali portret prof. dr. Alfreda Šerka. Projekt je zaključen z občudovanja vrednim rezultatom, ki sedaj krasi vhod na UL Medicinsko fakulteto.«

Delo je na ALUO potekalo v obliki natečaja s sedmimi sodelujočimi študenti kiparstva. V delo je bilo prelitih mnogo ur, saj je študente vodila želja po izdelavi najboljše plastike. Imenovana je bila komisija za izbor najustreznejšega kipa, v kateri je sodeloval tudi Šerkov vnuk, njegov soimenjak, upokojeni zdravnik. V kiparstvu je tako, da ostane le nagrajeni kip, ostale se uniči. Prof. Slavčeva pa je vodilne uspela pregovoriti, da so ohranili vse tri nagrajene kipe – prvega odlili v bron, druga dva pa ohranili v tehniki žgane gline ter jih predali UL MF. Drugonagrajeni bo krasil Šerkov oddelek na UKCL Nevrološki kliniki, tretjenagrajeni pa bo vzor na dekanatu UL MF, saj je bil prof. Šerko skoraj ves čas med obema vojnama njen dekan. Prvonagrajeni je bil študent Denis Dražetić, drugonagrajeni Tom Winkler, tretjenagrajena pa Nina Tovornik. Z velikim ponosom so mladi kiparji s svojci in osebjem z ALUO prišli na svečano odkritje.

Prelep oktobrski dan (16. oktober 2019), ki mu je nočni dež spral nebo, je s soncem nagradil vse zbrane. Celo večina učiteljev in asistentov UL MF se je v tem idiličnem vremenu pred slovesnostjo fotografirala na stopnišču UL MF na Korytkovi ulici. Dekan prof. dr. Igor Švab je kratko orisal Šerkov lik, prodekan ALUO prof. Sašo Sedlaček je pohvalili sodelovanje med obema fakultetama, skupno pa sta slovesno odkrila v fakultetno zastavo ovit bronasti kip, prevezan s trobojnico v slavnostno pentljo. Pokazal se je v vsej lepoti, ponosni drži, viziji univerzalnega človeka za vse čase. Spregovoril je še vodja Oddelka za kiparstvo doc. Metod Frlic, ki je izjemno pohvalil zelo domiselno medfakultetno sodelovanje in motivacijsko vlogo prof. Slavčeve ter se zahvalil vsem sodelujočim.

Druga dva glinena kipa sta pritegnila drugi del pozornosti svečanega dogodka. Kot nevropsihiatra mednarodnih dimenzij je prof. Šerka predstavil nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, ki je že pred desetletjem speljal pobudo poimenovanja enega izmed oddelkov UKCL Nevrološke klinike po njem. Kipa se je razveselil kot otrok saj bo le-ta ponosno predstavljal velikana te stroke na UKCL Nevrološki kliniki. Ob vseh treh kipih so z velikim ponosom in vero v lastne umetniške moči stali nagrajeni kiparji, ki jim iskreno želimo uspešno umetniško pot. Dve lepi slovenski pesmi Boruta Lesjaka na besedilo Frana Milčinskega Ježka Ne čakaj na maj in Jureta Robežnika na besedilo Dušana Velkovrha Mlade oči je v slovesni trenutek ponosno zapela sopranistka Ana Berus, študentka 6. letnika UL MF, v spremljavi kitarista Natka Štiglića.

Celotni dogodek je vzorno organizirala in s prijazno sproščenostjo na visoki ravni vodila iniciatorka in nositeljica projekta prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec. V veliko pomoč so ji bili vodja tehnično vzdrževalne službe UL MF Lilijana Bregar s sodelavci in Študentski svet UL MF s predsednikom Klemnom Petkom in podpredsednico Anko Uršič. Za ohranitev dogodka v trajnem spominu je poskrbela vzorno delujoča PR ekipa UL MF z Anjo Stopar, fotografinjo Katjo Gobec in snemalcem Janezom Šivicem.

100-letnica UL Medicinske fakultete se izteka, njenih okrog 11.000 izšolanih zdravnikov in zobozdravnikov so njen največji ponos. Šerkov bronasti kip bo z vsakodnevnim pozdravljanjem vseh sodelavcev in študentov UL MF le-te nagovarjal z mislijo, da je bila borba za slovensko medicinsko fakulteto zahtevna in uspešna in da je na naslednikih, da to zadržijo in narodu nadalje vzgajajo domače zdravnike in zobozdravnike.

 

DSC_9857-19.jpg
Kip profesorja Alfreda Šerka sta odkrila dekan UL MF prof. dr. Igor Švab in prodekan UL ALUO prof. Sašo Sedlaček

 

DSC_9875-26.jpg
Z leve proti desni: predsednik Študentskega sveta UL MF Klemen Petek, podpredsednica Študentskega sveta UL MF Anka Uršič, prodekanja UL MF prof. dr. Janja Jan, prodekanja UL MF prof. dr. Ksenija Geršak, dekan UL MF prof. dr. Igor Švab, prodekan UL MF prof. dr. Miroslav Petrovec (v ozadju), vnuk profesorja Šerka zdravnik Alfred Šerko, avtor kipa Denis Dražetič, prodekan UL ALUO prof. Sašo Sedlaček in predstojnik Oddelka za kiparstvo UL ALUO doc. Metod Frlic

 

DSC_9741-1.jpg
Pobudnica postavitve kipa prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec (desno) in avtor kipa profesorja Šerka študent kiparstva UL ALUO Denis Dražetič (levo)

 

janez6-58.jpg
Alfred Šerko, dr. med. ob kipu svojega starega očeta profesorja Šerka

 

Fotografije 
(Uporaba fotografij dovoljena ob predhodnem soglasju Uredniškega odbora Instagrama preko elektronskega naslova pr(at)mf.uni-lj.si.)
Fotografije so na voljo na tej povezavi.