SpaceDent - študentski projekt sprejet na razpisu Evropske vesoljske agencije

Projekt SpaceDent, ki je zaživel ob pomoči prof. dr. Janje Jan, prof. dr. Aleša Fidlerja, doc. dr. Simona Omana in s finančno podporo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je bil 27. 1. 2023 sprejet na natečaju PETRI programa Evropske vesoljske agencije (ESA). Preko programa bo večdisciplinski študentski skupini, sestavljeni iz študentov dentalne medicine, strojništva in elektrotehnike, omogočeno opravljanje raziskav v mikrogravitaciji. Raziskava se bo izvajala v tri dni trajajoči sekvenci 93 paraboličnih letov med 13. 11. 2023 in 24. 11. 2023 v Franciji, kjer se bo v skupno 30 minutah mikrogravitacije ugotavljalo natančnost prepariranja zob in izdelovanja zalivk v mikrogravitaciji.

spacedent_slika.png


Človeštvo se pripravlja na novo poglavje vesoljskega raziskovanja. Večletne misije na Luno in Mars predstavljajo nove izzive, med katerimi prednjači prilagoditvena sposobnost astronavtov na dolgotrajno bivanje v mikrogravitaciji. Dolgotrajna izoliranost, fiziološke spremembe in spremenjena ustna flora lahko privedejo do neželjenih zobozdravstvenih težav, ki bi v primeru nezadostne sanacije lahko privedle do hujših zdravstvenih zapletov in ogrozile uspeh misij s pomembnimi strateškimi in ekonomskimi posledicami. Namen SpaceDent, študentske raziskovalne ekipe pod okriljem PETRI programa Evropske vesoljske agencije, je ugotoviti, ali je sposobnost prepariranja in izdelovanja zalivk v mikrogravitaciji dovolj nadzorovana v primerjavi s prepariranjem in plombiranjem na Zemlji za varno in zanesljivo zdravljenje astronavtov.

 

Cilji raziskave:

  • preizkus enega od zobozdravniških položajev za zdravljenje v vesolju,
  • primerjati natančnost prepariranja zob v mikro- in zemeljski gravitaciji,
  • primerjati natančnost izdelave zalivk v mikro- in zemeljski gravitaciji,
  • primerjati stabilnost rok med prepariranjem in nameščanja zalivk v mikro- in zemeljski gravitaciji,
  • primerjati subjektivno izkušnjo med postopkom prepariranja zob in namestitve zalivke v mikro- in zemeljski gravitaciji.

Raziskava bo v naslednjih mesecih ob pomoči strokovnjakov Evropske vesoljske agencije in podjetja NoveSpace napredovala skozi več stopenj razvoja, preden bo dokončno prilagojena za parabolični let.

Več informacij lahko pridobite na spletni strani SpaceDent ter Instagram, Facebook in Youtube profilih.

spacedentt.png