Srečanje SiN-EV: Improving rigour and standardisation of extracellular vesicle clinical studies


V četrtek, 10. decembra 2020, organiziramo tradicionalno srečanje Slovenske mreže za raziskave zunajceličnih veziklov z naslovom SiN-EV meeting: Improving rigour and standardisation of extracellular vesicle clinical studies. Tokrat bo srečanje potekalo v virtualni obliki preko Webexa.

V prvem delu (14-16.10h) nam bo Kenneth Witwer prestavil svoje raziskave na zunajceličnih veziklih izoliranih iz možganskega tkiva ali likvorja in njihove vloge v nevrodegenerativnih boleznih. Gabriella Pocsfalvi bo nato predstavila uporabo masne spektrometrije za molekularno karakterizacijo zunajceličnih veziklov. Alicia Llorente in Elena S. Martens-Uzunova bosta predstavili ključna priporočila “ISEV Urine Task Force” za klinične študije zunajceličnih veziklov iz urina in svoje delo na raku prostate. Na koncu bo An Hendrix predstavila, kako izboljšati ponovljivost raziskav zunajceličnih veziklov iz različnih telesnih tekočin kot biomarkerjev bolezni.

V drugem delu (16.30-18h) bo organizirana praktična delavnica za uporabo EV-TRACK podatkovne baze (https://evtrack.org/), ki jo bo skupaj s svojimi študenti vodila An Hendrix. EV-TRACK je podatkovna baza, ki spodbuja transparentno podajanje rezultatov in omogoča centralizacijo znanja v raziskavah zunajceličnih veziklov. Oddaja eksperimentalnih parametrov v bazo EV-TRACK doda vrednost raziskavam na področju zunajceličnih veziklov in s tem pogosto olajša objavo. Delavnica bo zato posebno koristna za vse doktorske in postdoktorske raziskovalce, ki se ukvarjajo z raziskavami na tem področju.

Jezik srečanja je angleščina. 

Program dogodka

Lepo vabimo vse zainteresirane, da se prijavite najkasneje do ponedeljka, 7. decembra, na sledeči povezavi https://forms.gle/YHRNsZumwrCFGv3r5. Možna je prijava le na posamezen ali oba dela srečanja. Povezavo do srečanja in praktične delavnice boste prejeli na vaš e-mail naslov en dan pred začetkom srečanja. Udeleženci boste prejeli potrdilo o udeležbi.