Študenti 2. letnika UL MF v okviru študija opravljajo obvezno klinično prakso v DSO

Klinična praksa v prvih letnikih študija je novost v študijskem programu Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (UL MF) in omogoča študentom zgodnjo klinično izkušnjo. Namen klinične prakse je študentom osmisliti študij teoretičnih vsebin in jim približati bodoči poklic. Klinična praksa je priložnost za pridobivanje in utrjevanje kliničnih veščin v realnem, a varnem okolju in priložnost za oblikovanje temeljnih vrednot zdravnika in zobozdravnika. 


Študenti drugega letnika medicine in dentalne medicine opravljajo klinično prakso skupaj, v izbranih domovih starejših občanov v Sloveniji. Med klinično prakso imajo priložnost nadgrajevati veščine sporazumevanja v zahtevnejših okoliščinah, vaditi klinični pregled in izvajati postopke zdravstvene nege, se vključevati v zdravstveni tim ter graditi profesionalno identiteto v delovnem okolju. Študenti dentalne medicine bodo v domu starejših občanov  izvedli tudi kratko edukacijsko delavnico o pomenu in vzdrževanju ustnega zdravja z demonstracijo izvajanja pravilne ustne higiene. Študenti dentalne medicine opravijo tudi štiri dni klinične prakse z individualnim mentorjem v zobozdravstveni ambulanti. 


Klinična praksa obsega 60 ur in poteka od junija do septembra. Pripravljalna dneva klinične prakse se izvajata v Centru za učenje kliničnih veščin UL MF: prvi dan v medicinskem centru, drugi v centru za dentalno medicino. V centrih za učenje kliničnih veščin študenti ponovijo klinične veščine, ki so jih večinoma že spoznali pri drugih predmetih med študijskim letom, nadgradijo znanje zdravstvene nege ter se pripravijo na praktično delo.  

Objavljamo vtis študentke Gaje Vuk po opravljeni klinični praksi v DSO Ptuj.

praksa_Gaja_Vuk.png

 

Članek v pdf obliki (Štajerski tednik, 25. 7. 2023)