V Ljubljano prihaja Nobelov nagrajenec za medicino prof. Harald zur Hausen

Na povabilo Slovenske medicinske akademije in  Medicinske fakultete Univerze Ljubljana v  prihaja v torek, 5. junija 2018 na obisk v Ljubljano prof. dr. Harald zur Hausen, dr. med., Nobelov nagrajenec za medicino v letu 2008. Nobelovo nagrado je prejel za hipotezo, da raka materničnega vratu povzročajo človeški papilomavirusi (HPV), za odkritje obeh najpogostejših povzročiteljev te bolezni, HPV tipov 16 in 18,  za odkritje mehanizma nastanka raka v povezavi z okužbo s HPV in za idejo o razvoju HPV cepiva, ki je postalo komercialno dostopno leta 2006. Zaradi njegovega odkritja se lahko danes deklice in dečki s cepljenjem zavarujejo pred različnimi genitalnimi raki. 

Prof. Harald zur Hausen bo v torek, 5. junija na Univerzi v Ljubljani prejel naziv častnega člana Slovenske medicinske akademije. Ob tej priložnosti bo imel tudi predavanje z naslovom »Poskusi povezave med okužbami in nastankom rakavih bolezni«, v katerem bo predstavil svoje znanstveno delo zadnjih dveh desetletji, ko se je posvetil raziskavam o povezavi med uživanjem mlečnih izdelkov in rdečega mesa ter pojavom raka na debelem črevesju in dojkah ter multipli sklerozi. Istega dne 5. Junija 2018 ob 18.00 bo imel prof. Harald zur Hausen na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani pogovor z mladimi zdravniki, raziskovalci in z vsemi, ki jih zanima področje nastanka tumorjev pri ljudeh v povezavi z virusnimi okužbami. Pogovor bo moderiral prof. dr. Mario Poljak, dr. med.

Profesor Harald zur Hausen je študiral medicino na univerzah v Bonnu, Hamburgu in Düsseldorfu in leta 1960 postal doktor medicine. Svojo izjemno uspešno raziskovalno pot je začel v  Düsseldorfu, in nadaljeval v Philadelphiji,  v ZDA, kjer  se je posvetil predvsem raziskavam povezave med okužbo z virusom Epstein-Barr in nastankom malignih bolezni pri človeku. Po povratku v Evropo je deloval na več različnih raziskovalnih inštitutih na nemških univerzah. V letih od 1983 in 2003 je  bil znanstveni direktor in predstojnik Nemškega  centra za raziskave raka (Deutsches Krebsforschungszentrum) v Heidelbergu. Od leta 2003 nadaljuje svojo raziskovalno pot na tej ustanovi kot profesor emeritus.

Prof. Harald zur Hausen je prejemnik številnih nacionalnih in mednarodnih nagrad, med katerimi je najodmevnejša Nobelova nagrada za fiziologijo in medicino  leta 2008, ima izjemen publicističen opus, je častni doktor na 26 univerzah po vsem svetu, tudi na Univerzi v Ljubljani, je častni član številnih akademij, tudi  dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, član uredniških odborov najuglednejših znanstvenih revij in vabljeni predavatelj na številnih najodmevnejših kongresih in konferencah po svetu.