Dosežek avtorjev z UL MF med najodličnejšimi raziskovalnimi dosežki UL v letu 2019

Na UL so včeraj v sklopu Tedna Univerze predstavili najodličnejše raziskovalne dosežke UL v letu 2019. Med izbranimi je tudi letos dosežek avtorjev z UL MF, prof. dr. Tadeja Battelina in doc. dr. Klemna Dovča.

Namen dogodka je poudariti usmerjenost Univerze v raziskovanje in izpostaviti tiste raziskovalce, ki so v tekočem letu dosegli še posebej vidne rezultate. Pri izboru avtorjev najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani Komisija za raziskovalno in razvojno delo upošteva predvsem mednarodno odmevnost, ki se izkazuje s citati in vplivnostjo revije, kjer je bilo delo objavljeno. Na izbor vplivata tudi zaključena celota dosežka, zanimiva za širšo strokovno in splošno javnost, ter koristnost uporabe.

Z UL MF je bil med najodličnejših deset izbran dosežek »Klinični cilji za interpretacijo podatkov neprekinjenega merjenja glukoze: čas v tarčnem območju«, objavljen v članku »Clinical targets for continuous glucose monitoring data interpretation: recommendations from the international consensus on time in range« v reviji Diabetes Care z dejavnikom vpliva 13,4. Prvi in korespondenčni avtor članka je prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik Katedre za pediatrijo na UL MF, med soavtorji, najuglednejšimi diabetologi in znanstveniki prestižnih akademskih ustanov (Harvard, Yale, University College London, Cambridge, San Rafaele, Sydney, Moskva, Tokyo, Tel Aviv itd.) iz 14 držav, pa je z UL MF tudi doc. dr. Klemen Dovč, dr. med.

V članku so bile na podlagi matematičnih primerjav prvič objavljene mednarodno sprejete klinične smernice za interpretacijo podatkov neprekinjenega merjenja glukoze s ciljnimi vrednostmi časa v tarčnem območju glukoze, ki povsem spremenijo vzorec samoobravnave oseb s sladkorno boleznijo.

Diabetes Care.jpg

 

Prikaz ciljnih vrednosti za čas v tarčnem območju po posameznih skupinah. Vir: Diabetes Care 2019; 42(8): 1593–1603.

 

VSI.JPG

Avtorice in avtorji najodličnejših raziskovalnih dosežkov UL v letu 2019 (foto: UL/Foto studio NORA)

Prof. dr. Tadeju Battelinu in doc. dr. Klemnu Dovču iskreno čestitamo!