Medisova mednarodna nagrada doktorandu UL MF

 

9. marca 2023 je potekala razglasitev Medisovih mednarodnih nagrad (»International Medis Awards for Medical Research«), ki jih podeljuje farmacevtska družba Medis za izstopajoče raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov srednje in jugovzhodne Evrope. Mednarodna komisija je izbirala med 238 izvirnimi znanstvenimi prispevki z devetih področij klinične medicine in izbrala devet nagrajencev, ki prihajajo iz petih držav. Edini nagrajenec iz Slovenije je ginekolog in porodničar asist. Vid Janša, dr. med., specialist na Ginekološki kliniki, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Nagrajeno delo je pripravil v okviru svojega doktorskega dela s področja endometrioze, pod mentorstvom prof. dr. Helene Ban Frangež, dr. med., predstojnice Kliničnega oddelka za reprodukcijo in prof. dr. Tee Lanišnik Rižner, vodje Laboratorija za proučevanje molekularnih osnov in biooznačevalcev hormonsko odvisnih bolezni, Inštituta za biokemijo in molekularno genetiko UL MF.

Endometrioza je pogosta ginekološka bolezen, pri kateri se celice endometrija razraščajo izven maternične votline. Povezana je s hudimi bolečinami in neplodnostjo, zato bistveno vpliva na kvaliteto življenja žensk. Standardni postopek diagnostike endometrioze je kirurški pregled medeničnih organov, po možnosti skupaj s histološko potrditvijo. Biooznačevalcev endometrioze, ki bi bili primerni za klinično uporabo še ne poznamo, zato prestavljajo študije odkrivanja novih bioznačevalcev pomembno področje raziskav.

Nagrajeni članek avtorjev V. Janša, T. Klančič, M. Pušić, M. Klein, E. Vrtačnik Bokal, H. Ban Frangež in T. Lanišnik Rižner z naslovom »Proteomic analysis of peritoneal fluid identified COMP and TGFBI as new candidate biomarkers for endometriosis«, objavljen v reviji Scientific Reports, opisuje analizo 1360 proteinov v peritonealni tekočini bolnic z neplodnostjo. Študija je razkrila višje koncentracije 16 proteinov pri bolnicah z endometriozo in velik diagnostični potencial modela pripravljenega s pristopom strojnega učenja. Rezultati študije prispevajo k boljšemu razumevanju patofiziologije endometrioze, predstavljajo pa tudi temelj nadaljnjim raziskavam opredeljenih proteinov in njihovi validaciji v vzorcih krvi.

Nagrada je rezultat večletnega zglednega sodelovanja Kliničnega oddelka za reprodukcijo in Centra za endometriozo Ginekološke klinike ter Laboratorija za proučevanje molekularnih osnov in biooznačevalcev hormonsko odvisnih bolezni Inštituta za biokemijo in molekularno genetiko UL MF.

Full page photo-page-001.jpg