Evropska komisija povabila k pripravi pogodbe za prestižni projekt ERA Chair CONI

S ponosom sporočamo, da je Evropska komisija 23. marca 2020 povabila Univerzo v Ljubljani k pripravi sporazuma za projekt Chair of Neuroinformatics (akronim CONI), ki so ga na razpisu Evropskega raziskovalnega prostora ERA Chair prijavili sodelavci štirih fakultet Univerze v Ljubljani.  

Projekt CONI so pripravili sodelavci Medicinske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko, Fakultete za matematiko in fiziko ter Filozofske fakultete. Pripravo vloge je koordiniral prof. dr. Samo Ribarič, dr. med., z Medicinske fakultete, v sodelovanju z učitelji kateder za nevrologijo, družinsko medicino in psihiatrijo ter inštitutov za biokemijo in patološko fiziologijo.

Kratkoročni cilj projekta ERA Chair CONI je izdelava protokolov, metod in orodij informacijske tehnologije (IT) za pripravo z IT podprte klinične poti in klinično raziskovalne poti za obravnavo bolnikov z alzheimerjevo boleznijo. Dolgoročni cilj je izdelava z IT podprtega ekosistema za celovito podporo vzdrževanja optimalnega zdravstvenega stanja starostnikov s kroničnimi boleznimi. Za izpolnitev ciljev projekta bo na mednarodnem razpisu izbran predstojnik ERA Chair CONI, ki bo prevzel vodenje in zaposlovanje sodelavcev novo ustanovljenega Centra za nevroinformatiko UL.

Naloge predstojnika ERA Chair CONI, v sodelovanju s sodelavci na UL in v tujini, bodo: razvoj področja nevroinformatike v Sloveniji s pomočjo izvedbe mednarodnih delavnic, dodiplomskega in podiplomskega izobraževanja, pridobivanje nacionalnih in mednarodnih projektov, pridobivanje novih sodelavcev Centra za nevroinformatiko ter povezovanje s podjetji IT doma in po svetu z namenom skupnega razvoja in trženja proizvodov IT.

Čestitamo za ta izjemen uspeh!

 

CONI.jpg