Prof. dr. Jerzy Adamski že drugič gostujoči profesor na UL MF

Veseli nas, da bo prof. dr. Jerzy Adamski že drugo leto zapored sodeloval kot gostujoči raziskovalec/profesor (znanstveni svetnik) v programski skupini Funkcijska genomika in biotehnologija za zdravje ter v Laboratoriju za proučevanje molekularnih osnov in biooznačevalcev hormonsko odvisnih bolezni Inštituta za biokemijo in molekularno genetiko UL MF.

JERZY.jpg

Prof. dr. Jerzy Adamski (foto: Helmholtz Zentrum München)

Prof. dr. Jerzy Adamski je svetovno uveljavljen in priznan znanstvenik na področju molekularne endokrinologije in visokozmogljive metabolomike. Deluje kot glavni urednik revije The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology (IF 4.292), kot predsednik in ustanovitelj Nemškega društva za metabolomske raziskave ter soustanovitelj in glavni znanstveni direktor biotehnološkega podjetja Metaron Diagnostics iG. Bil je vodja raziskovalne enote Molekularna endokrinologija in metabolizem (MEM) v okviru Helmholtz Zentrum München, Neuherberg, Nemčija, trenutno pa je gostujoči profesor na Medicinski fakulteti Yong Loo Lin Nacionalne univerze v Singapurju, Singapur. Počaščeni smo, da je prof. dr. Adamski sprejel povabilo, da se Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani pridruži kot gostujoči raziskovalec/profesor.

Prof. dr. Adamski že 20 let deluje na področju endokrinih in drugih pogostih bolezni. Objavil je 448 člankov (npr. Nature Genetics, 2010; Nature, 2011 in 2020; Nature Reviews in Nephrology, 2017; Cell, 2018 in 2021), ima več patentov in H-indeks 71. Razvil je prototipe za zgodnjo diagnozo endometrioze, sladkorne bolezni tipa 2, bolezni ledvic in kardiovaskularnih zapletov. Je urednik in soavtor knjige »Metabolomika v biomedicinskih raziskavah« (ISBN ISBN: 978-0-12-812784-1), ki je izšla leta 2020. V Metaron Diagnostics nadzoruje izvedbo validiranih metabolomskih testov za diagnostiko kompleksnih bolezni pri človeku. Njegovi nadaljnji interesi so mreženje in »team building« za učinkovito reševanje problemov pri biomedicinskih odkritjih in aplikacijah. Med drugim je prof. dr. Adamski prispeval tudi k vzpostavitvi konzorcija BioEndoCar, ki ga financira EU. Trenutno koordinira vse aktivnosti na področju zaščite intelektualne lastnine v skupnem projektu med Univerzo v Ljubljani, Medizinische Universität Wien in Helmholtz Zentrum München, s poudarkom na metabolomskih biooznačevalcih endometrioze. Odkar se je pridružil Univerzi v Ljubljani kot gostujoči znanstvenik/profesor, je prof. dr. Adamski objavil sedem člankov z afiliacijo UL MF v revijah z visokim IF in tako prispeval k znanstveni odličnosti Univerze v Ljubljani in Medicinske fakultete.