Projekt COGDEC - Project COGDEC

Poletne/Zimske šole in predavanja / Lectures and Summer/Winter Schools

Cogdec Zimska šola 2020
Uporaba EEG in naprednih metod slikanja možganov

V okviru projekta Cogdec, ki stremi k prenosu najnovejšega znanja na področju različnih tehnik slikanja možganov iz KU Leuven in MU Graz, smo sredi decembra izvedli 1. Cogdec Zimsko šolo z naslovom »Uporaba EEG in naprednih metod slikanja možganov«.

Cogdec Zimska šola je bila nadgradnja Poletne šole, ki je potekala junija 2020. Delavnica je bila v celoti izvedena preko spleta, saj trenutne epidemiološke razmere niso dovoljevale izvedbe v živo, kljub temu pa je njena interaktivna zasnova omogočila udeležencem, da so osvojili prve korake v Matlabu, v nadaljevanju pa so se lotili tudi kompleksnejših postopkov analize in grafičnega prikaza rezultatov.

Na delavnico je bilo prijavljenih 14 udeležencev iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Makedonije in Grčije. Med udeleženci je bilo tudi 5 študentov doktorskega programa Biomedicina, 5 študentov iz drugih doktorskih programov in 4 udeleženci, ki se o vpisu v doktorski program še odločajo. Udeleženci so prišli iz različnih področij, od medicine, kognitivne znanosti, športa, do psihologije in lingvistike.

Prvi dan so se udeleženci spoznali z osnovami Matlaba, v popoldanskem delu pa so že izvajali prve analize in grafične obdelave EEG podatkov. V drugem dnevu so se udeleženci spoprijeli s kompleksnejšimi nalogami obdelave podatkov, pri čemer so poglobili znanje vzorčenja, indeksiranja in prikaza možganske aktivnosti na podlagi EEG podatkov.

Preko osnov analize MRI podatkov z Matlabom, ki so jih udeleženci osvojili tretji dan, so se v 4. dnevu spoznali še z obdelavo T1 in T2* signala in analizo susceptibilno poudarjenega magnetnoresonančna slikanja (SWI).

Slide1.JPG     Slide2.JPG

Slide3.JPG                          Slide4.JPG

Zadnji dan Zimske šole 2021 je s predavanji prof. dr. Dušana Šuputa (UL MF), doc. dr. Milice Gregorič Kramberger (UL MF/UKC), dr. Katarine Marjanovič (UL FF), izr. prof. dr. Maje Trošt (UL MF / UKC) in dr. Petre Tomše (UL FMF / UKC) postregel z vpogledom v aktualne raziskave na področju slikanja možganov, vsebino pa sta dopolnila tudi dr. Andrej Vovk in Matej Perovnik, ki sta pripravila poročilo izobraževanj v MU Graz in KU Leuven.

Tedenski program je bil vsebinsko zelo poln, pa tudi intenziven. Kljub zahtevnemu izobraževanju in obilici novih informacij, ki so jih udeleženci prejeli v 5-dneh šole, so bili končni vtisi zelo pozitivni. Udeleženci so pohvalili delo predavateljev in moderatorjev, ki so jih vodili in jim pomagali pri praktičnem delu ter izrazili željo po podobnih izobraževanjih tudi v prihodnje.

Slide5.JPG

Naslednje izobraževanje v nizu dogodkov, ki jih organizira projektna ekipa Cogdec, bo Cogdec Poletna šola 2021, ki bo potekala med 20. in 24. septembrom 2021. Šola bo namenjena vsem, ki že imajo znanje in izkušnje z delom v Matlabu (ali pa bodo pred dogodkom opravili osnovni tečaj iz Matlaba), Podrobnosti o šoli se nahajajo tukaj.

 ***

1280px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png Information on Cogdec Summer school 2021 in English language can be found here.

 ***

Povezave na informacije, povezane s preteklimi Cogdec šolami:

Vabilo Vabilo na Zimsko šolo 2020
Članek Povzetek Poletne šole 2020
Vabilo Vabilo na Poletno šolo 2020