Katedra za otorinolaringologijo

Raziskovanje

Člani katedre delujejo na raziskovalnem področju v Sloveniji, povezani pa so tudi z raziskovalci v tujini. Sodelujejo v delu skupne programske skupine Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo in Onkološkega inštituta, ki proučuje nove diagnostične in terapevtske metode, klinične in biološke napovedne dejavnike za zdravljenje raka glave in vratu. Vključeni v evropske raziskovalne skupine, raziskujejo presejanje sluha pri otrocih ter genetske osnove za izgubo sluha, nove diagnostične metode  osvetljevanja sluznice za ugotavljanje raka glave in vratu. Uvajajo nove načine zdravljenja kožnih in globoko ležečih tumorjev glave in vratu z elektrokemoterapijo. Preučujejo funkcionalne motnje, ki nastanejo po uspešnem zdravljenju raka glave in vratu ter motnje dihanja zaradi funkcionalne motnje zgornjega dihalnega trakta.

V okviru raziskovalnega projekta s Filozofsko fakulteto uvajajo nove pristope na področju govorne avdiometrije. Skupaj z nevrologi proučujejo glasovne motnje in motnje požiranja pri nevroloških boleznih. Skupaj z maksilofacialnimi kirurgi ter ortodonti raziskujejo funkcionalne motnje pri otrocih z razcepi in njihove posledice. 

Člani katedre so bili v zadnjih 20 letih mentorji ali somentorji pri  več kot 40 doktoratih, magisterijih in Prešernovih nalogah, tri študentske naloge so prejela fakultetno priznanje, ena pa fakultetno Prešernovo nagrado.

Raziskovalno delo za študente poteka v okviru izbirnega predmeta Raziskovanje v otorinolaringologiji v zadnjih dveh letnikih študija Medicine in Dentalne medicine.

PREDSTOJNICA / HEAD
Prof. dr. Irena Hočevar Boltežar, dr. med.
NASLOV / ADDRESS
Zaloška cesta 2
1000 Ljubljana
TEL & FAX
T: +386 1 522 3911
F: +386 1 522 4815
E-POŠTA / E-MAIL
tatjana.zeleznik(at)kclj.si
URADNE URE / OFFICE HOURS
pon - pet: 8:00 - 14:00