Mednarodna mobilnost študentov in zaposlenih na Medicinski fakulteti UL

Izkušnja na programu Erasmus+ v Španiji je navdušila našo sodelavko iz Službe za študentske zadeve, medtem ko je študentka medicine v Houstonu doživela edinstveno izmenjavo na področju kardiologije in kirurgije. Obe mobilnosti sta dokaz, da izmenjave nudijo nepozabne strokovne in osebne izkušnje, ne glede na vlogo v univerzitetni skupnosti.

Erasmus+ izmenjave in usposabljanja niso namenjena le študentom, temveč v nekoliko drugačni obliki tudi zaposlenim na fakultetah in univerzah širom Evrope in partnerskih držav. Pred kratkim se je s tovrstnega usposabljanja vrnila naša sodelavka iz Službe za študentske zadeve, ki se je na Univerzi v Murcii udeležila Erasmus+ treninga s področja raznolikosti na univerzi ter prostovoljstva. Kolegi iz Socialnega centra Univerze v Murcii so predstavili svoje delo na področju vključevanja študentov s posebnimi potrebami, pri čemer so udeleženci ugotavljali, da imajo področje zelo dobro razvito, s svojimi primeri pa so jim pokazali, kje vse še lahko naredijo dodatne korake k ustreznejšemu in še boljšemu naslavljanju izzivov študentov s posebnimi potrebami tudi pri nas. Hkrati so pokazali primere, kako vključujejo študente v prostovoljstvo in s tem prispevajo k boljši in bolj vključujoči skupnosti v regiji Murcia.

Poleg študijskih vsebin so si udeleženci ogledali tudi kulturne in družabne danosti tega čudovitega južno španskega mesta, ki poleg sončnega in toplega vremena ponuja izjemne možnosti izobraževanja, veliko kulture in kulinarike. Dodali bi dobro novico, in sicer, da so lahko na podlagi sklenjenega bilateralnega sporazuma med našo fakulteto in Medicinsko fakulteto Univerze v Murcii na izmenjavo v ta španski biser velikodušno sprejeti tudi naši študenti medicine, ki bodo na tak način zagotovo deležni nepozabne izobraževalne in življenjske izkušnje.

Upamo, da jih bo spodbudila izkušnja študentke medicine, ki je bila na dvomesečni izmenjavi v Houstonu. Naša Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je v sodelovanju z dr. Gregoričem edina na Balkanu, ki ekskluzivno ponuja tovrstno izmenjavo za kardiokirurgijo v Houstonu. Postopek prijave je podoben kot za Erasmus izmenjavo in ga olajša mednarodna pisarna fakultete.

Pri obisku Texas Medical Center se počutiš, kot da vstopaš v popolnoma drugačen svet z ogromnimi stolpnicami, ki odražajo priljubljeno krilatico "Everything is bigger in Texas". Bolnica je pravo medicinsko kraljestvo, na okoliških avtobusih pa vidimo portrete pomembnih zdravnikov. Oddelki Memorial Hermann bolnice so sodobni, tehnološko napredni in ponujajo multidisciplinarno obravnavo bolnikov. Teden je zapolnjen s pomembnimi srečanji, kot so sestanki za transplantacije, Medical Journal club in/ali M&M (Mortality & Morbidity) ter konference. Naučila se je veliko novih stvar in spoznala redek sindrom "Stone Heart Syndrome". Udeležila se je tudi različnih delavnic, kot je delavnica o umivanju rok in delavnica učenja tehnik kirurškega šivanja »Suturing class«, ter si ogledala službo za zračni medicinski prevoz Memorial Hermann Life Flight, edino neprofitno, bolnišnično zračno nujno pomoč v območju Houstona.

V bolnišnici je bila vsak delovni dan, udeležila se je številnih strokovnih dogodkov in se učila od strokovnjakov na področju srčne kirurgije. V prostem času je obiskala znamenitosti, kot so Houston Space Center, živalski vrt in muzeje.

Na koncu je sporočila, da je bila izkušnja v Houstonu ena najlepših stvari, ki so se ji zgodile med študijem: »Upajte si sanjati in slediti svojim sanjam. Pojdite v Houston.«

Več informacij

Mobilnosti osebja

Fotogalerija: Sklop 1 (Univerza v Murciji); Sklop 2 (Sara Popović)

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

    Shock Symposium - Z dr. Gregoričem in kolegom (Foto: Sara Popović)

  • slide

    Mary, najbolj prijazna medicinska sestra na oddelku (Foto: Sara Popović)

  • slide

    Houston, we have a problem! Sara har arrived! (Foto: Sara Popović)

  • slide

    Life flight 1 (Foto: Sara Popović)

  • slide

    Life flight 3 (Foto: Sara Popović)