Center za klinično fiziologijo

Učni pripomočki

 

V NASTAJANJU

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_in_the_human_brainACCUMBENS -  ACCUMBENS

Jedro accumbens je del sistema nagrajevanja, igra pomembno vlogo pri obdelavi nagrajevanja dražljajev in krepitvi spodbud.

 

 
http://www.neuroscientificallychallenged.com/blog/2014/6/11/know-your-brain-nucleus-accumbens
https://en.wikipedia.org/wiki/Nucleus_accumbens


AMYGDALA - AMYGDALA

- integrativni center za čustva, čustveno vedenje in motivacijo

 

 


http://neuroscience.uth.tmc.edu/s4/chapter06.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Amygdala


CAUDATE - CAUDATE

To jedro je že dolgo povezana z motornimi funkcijami zaradi svoje vloge pri Parkinsonovi bolezni, poleg tega ima pomembno vlogo v različnih drugih nemotoričnih funkcijah;  vključno s procesnim učenjem , asociativno učenje ter izvrševanje funkcij (npr zaviralni nadzor). Je tudi eno izmed možganskih struktur, ki sestavljajo sistem nagrajevanja.

 
http://www.healthline.com/human-body-maps/caudate-nucleus
https://en.wikipedia.org/wiki/Caudate_nucleus
http://radiopaedia.org/articles/caudate-nucleus


HIPOCAMPUS - HYPOCAMPUS

Spada v limbični sistem in igra pomembno vlogo pri utrjevanju informacij iz kratkoročnega spomina v dolgoročni spomin in prostorsko navigacijo.

 
http://psycheducation.org/brain-tours/memory-learning-and-emotion-the-hippocampus/
http://www.news-medical.net/health/Hippocampus-What-is-the-Hippocampus.aspx
https://en.wikipedia.org/wiki/Hippocampus


PALIDUM - PALLIDUM

Je struktura v možganih, ki sodeluje pri uravnavi prostovoljnega gibanja. Je del bazalnih ganglijih, ki je med mnogimi drugimi stvarmi, regulira gibanja, ki se pojavijo na podzavestni ravni. Če je ta struktura poškodovana, lahko pride do motenj gibanja.

 


http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=11614
https://en.wikipedia.org/wiki/Globus_pallidus

PUTAMEN - PUTAMEN

Ima številne funkcije, a nobene posebne specializacije, ker so jedra putamen-a povezana z mnogimi strukturami. Deluje v povezavi z nadzorovanjem veliko vrst motoričnih sposobnosti; ti vključujejo nadzor motoričnega učenja, načrtovanje motorične naloge, pripravo gibanja, določa amplitude gibanja in zaporedja gibanja.

 

 
https://en.wikipedia.org/wiki/Putamen
http://www.healthline.com/human-body-maps/putamen


THALAMUS -  THALAMUS
Talamus ima več funkcij. Lahko si ga predstavljamo kot neke vrste vozlišče informacij. Na splošno velja prepričanje, da deluje kot rele med različnimi subkortikalnimi območji in možgansko skorjo. Vsak senzorni sistem ( z izjemo vohalnega sistema) vključuje "thalamično jedro", ki prejme senzorične signale in jih pošilja v primarno pridruženo območje skorje možganov, ter dobiva tudi povratne informacije iz skorje. Talamus prav tako igra pomembno vlogo pri urejanju stanja spanja in budnosti.

 
https://en.wikipedia.org/wiki/Thalamus


BRAIN STEM - BrainStem

Možganskega debla, zagotavlja glavno motorično in senzorično inervacijo na obrazu in vratu preko lobanjskih živcev. Od dvanajstih parov lobanjskih živcev jih deset parov prihaja iz možganskega debla. Čeprav majhen , to je zelo pomemben del možganov s funkcijo stičišča živčnih priključkov motoričnih in senzoričnih sistemov glavnega dela možganov s preostalim delom telesa. Možgansko deblo ima pomembno vlogo pri regulaciji bitja srca in dihanja. Ureja tudi centralni živčni sistem in je ključnega pomena pri ohranjanju zavesti, regulaciji cikela spanja in pri prehranjevanju.


https://en.wikipedia.org/wiki/Brainstem
http://www.innerbody.com/image_nerv01/nerv142.html
 

 

Corpus Callosum -

je širok, raven snop živčnih vlaken dolgih približno 10 cm pod možgansko skorjo vzdolž fisure. Povezuje levo in desno možgansko poloblo in omogoča medhemisferno komunikacijo. To je največji bela struktura v možganih, ki je sestavljena iz 200-250 milijonov zrcalnih aksonskih projekcij.?


https://en.wikipedia.org/wiki/Corpus_callosum
http://www.healthline.com/human-body-maps/corpus-callosum

 

Ventral Diencephalon -

"Ventralni diencephalon" (VDC) ni anatomsko ime za eno strukturo, ampak za skupino struktur, ki jih je s standardnimi MR slikami ni mogoče razlikovati. Te strukture so: hipotalamus , "mammillarna" telesa , subtalamična jedra , "substantia nigra" , rdeče jedro , bočno geniculate jedro (LGN), medialno geniculate jedro (MGN), "zona incerta", cerebralna peclja (crus cerebri), Lentikularani fasciculus in medialne lemniscus. V sprednjem delu je v tem področju vključen tudi optični trakt. Vsaka struktura zbledi v in iz VDC ob različnih časih.

http://neuromorphometrics.org:8080/seg/html/segmentation/ventral%20diencephalon.html

 

 

Lateral Ventricle - 
https://en.wikipedia.org/wiki/Lateral_ventricles

 

 

Inf. VENTRICLE -

 


3rd Ventricle - 
http://www.healthline.com/human-body-maps/third-ventricle
https://en.wikipedia.org/wiki/Third_ventricle4th Ventricle - 
https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_ventricle

about ventricles
http://emedicine.medscape.com/article/1923254-overview