Katedra za nevrologijo

Magistrski študij Kognitivna znanost

Kandidati za vpis morajo oddati prijavo za vpis v prvi letnik skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost na Pedagoški fakulteti. Za postopek prijave in dodatne informacije se lahko obrnete na referat za podiplomski študij PeF. Vprašanja lahko naslovite tudi na kognitivna(at)pef.uni-lj.si.

O ŠTUDIJU

Univerza v Ljubljani od študijskega leta 2009/2010 ponuja skupni interdisciplinarni drugostopenjski program Kognitivna znanost, katerega poleg Fakultete za računalništvo in informatiko, Filozofske fakultete in Pedagoške fakultete izvaja tudi Medicinska fakulteta.

 

Medicinska fakulteta je nosilka naslednjih predmetov:

 • Kognitivna nevroznanost 1 in 2,
 • Seminarji iz klinične nevroznanosti (Seminars in Clinical Neuroscience),
 • Interdisciplinarna obravnava kognitivnega fenomena 1 in 2.

Vodi jih red. prof. dr. Zvezdan Pirtošek. Urnike predavanj si lahko pogledate tukaj.

 

Ravno tako UL Medicinska fakluteta omogoča našim in tujim študentom izvedbo raziskovalnih projektov v laboratorijih Nevrološke klinike UKC Ljubljana. Možnosti raziskovanja si lahko ogledate tukaj 

 - glej "Projects at the University of Ljubljana

 

 

S čim se ukvarja kognitivna znanost?

Kako mislimo, se učimo, pomnimo, sanjamo, kako nastane užitek, kje se skrivajo čustva, kako je s svobodno voljo, kako se odločamo,... kaj je zavest? Na tovrstna vprašanja poskuša odgovoriti kognitivna znanost. Področja človekove duševnosti se loteva interdisciplinarno – s povezovanjem spoznanj vseh disciplin, ki lahko kaj povedo o kognitivnih pojavih. Kognitivna znanost tako združuje nevroznanost, psihologijo, filozofijo, jezikoslovje, umetno inteligenco in družbene vede. Duševne procese poskuša obravnavati celostno in na tak način priti do globljega razumevanja področja, ki nam je izkustveno najbližje.

Kratka predstavitev študija

Cilj študija

Je izšolati

a) raziskovalce na področju kognitivne znanosti kot samostojne vede,

b) strokovnjake, sposobne povezovalnega dela pri interdisciplinarnih projektih in

c) strokovnjake, ki so sposobni sintetizirati dognanja kognitivne znanosti ter jih aplicirati na specifičnih področjih (pri poučevanju, pri izdelavi programske opreme za strojno učenje in odločanje ipd.).


Interdisciplinarnost
Študij je zasnovan interdisciplinarno (enakomerno so zastopane vse konstitutivne discipline kognitivne znanosti) in poteka na štirih fakultetah Univerze v Ljubljani:

 • Fakulteta za računalništvo in informatiko,
 • Medicinska fakulteta,
 • Filozofska fakulteta in
 • Pedagoška fakulteta.
   

Skupna diploma

Študij na Univerzi v Ljubljani je del mednarodnega študijskega konzorcija petih univerz Middle European Interdsciplinary Master Programme in Cognitive Science. Magisterij UL ob zaključku študija podeli v imenu vseh članic konzorcija MEi: CogSci:

 • Univerza na Dunaju,
 • Univerza v Zagrebu,
 • Univerza Eötvös Loránd v Budimpešti,
 • Univerza Komenski v Bratislavi in
 • Univerza v Ljubljani

 

Več o študiju si lahko preberete tukaj.

PREDSTOJNIK / HEAD
prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med.
NASLOV / ADDRESS
Zaloška cesta 2
1525 Ljubljana
TEL & FAX
T: +386 1 522 3293
E-POŠTA / E-MAIL
zvezdan.pirtosek(at)mf.uni-lj.si
URADNE URE / OFFICE HOURS