Centralna medicinska knjižnica

Eduroam

480cce89ac78395117e90443a4c88dcf_150.jpgCMK nudi brezžični internet (WiFi) tudi preko omrežja Eduroam.
Brezžični internet je na voljo v celi knjižnici.


Eduroam omogoča študentom in zaposlenim Medicinske fakultete varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega omrežja na Univerzi v Ljubljani in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Pred uporabo si morate zagotoviti uporabniško ime in namestiti računalnik za delo. Z veseljem vam bomo pomagali pripraviti računalnik ter svetovali glede pridobitve uporabniškega imena. Povprašajte za pomoč na izposojevalnem pultu.

Kaj je Eduroam?

Eduroam (EDUcation ROAMing) je mednarodna povezava brezžičnih omrežij za dostop do interneta za izobraževalne ali raziskovalne sfere. Omogoča uporabniku varen in preprost dostop do (brezžičnega) omrežja lastne organizacije in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in tudi drugi zaposleni na teh ustanovah lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Več o tem izveste na povezavah:

Namestitev programske opreme

Najprej morate na domači instituciji urediti prijavne podatke in na svoj prenosni računalnik namestiti poseben program. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in se prijaviti v Eduroam.

Prijava v Eduroam za študente

Študenti Univerze v Ljubljani imajo dostop do omrežja Eduroam omogočen preko Univerze. Prijavo sestavljata uporabniško ime, ki ga študent pridobi preko spletnega mesta https://id.uni-lj.si, in osebno geslo, ki ga določi sam.

Prijava za zaposlene na Univerzi v Ljubljani

Zaposleni na Univerzi v Ljubljani pridobijo geslo za dostop do Eduroam na svoji matični instituciji. Zaposleni Medicinske fakultete se obrnejo na svoje koordinatorje, ki v posamezni katedri, inštitutu ali centru skrbijo za urejanje e-poštnih računov. Več o tem...

Prijava za ostale uporabnike

Ostali uporabniki uredite svoje uporabniško ime in geslo na svoji matični ustanovi. To je ponavadi univerza ali organizacija, na kateri ste zaposleni ali študirate.

Kako se povezati?

V omrežje Eduroam se lahko povežete z različnimi napravami:

  • prenosnim računalnikom,
  • pametnim telefonom ali tablico,
  • drugo brezžično napravo, ki podpira zahtevane standarde.

Navodila za namestitev se razlikujejo glede na tip računalnika ali mobilne naprave in tudi glede na operacijski sistem. Navodila za namestitev Eduroama se nahajajo na tej spletni strani.

Pomoč v CMK

V CMK vam lahko pomagamo pri nameščanju programske opreme za dostop do Eduroama. Na izposojevalnem pultu vprašajte za pomoč in napotili vas bomo na referenčnega bibliotekarja.