SLO ENG

Centralna medicinska knjižnica
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana
pon. - čet. od 8:00 do 19:30; pet. do 15:00

telefon: 01-543-7730
Faks: 01-543-7745
e-pošta:

Natisni Nastavitve

Centralna medicinska knjižnica

Kje smo? | Delovni čas | Kontakt | Cenik | Knjižnični red | Vprašajte nas | Facebook

˙


Spoštovani uporabniki CMK!

Centralna medicinska knjižnica bo v četrtek 18. 1. in v petek 19. 1. 2018 izvajala prehod v novo programsko opremo Cobiss izposoje.

Knjižnica bo v četrtek odprta od 8. do 15. ure, v petek pa bo zaprta.

V času, ko bo CMK zaprta, izposoja, vračanje in podaljševanje gradiva ne bo možno, prav tako ne bo možen dostop do kataloga CMK in rezervacij preko Cobiss-Opac. V tem času pričakujemo tudi moteno delovanje oddaljenega dostopa do digitalnih virov.

Za vsa vprašanja vam bomo na voljo na telefonski številki 01/ 543 7730 in elektronskem naslovu infocmkmf.uni-lj.si tudi v petek od 8. do 15. ure. Zaradi stavke v javnem sektorju bo Centralna medicinska knjižnica dne 24.1.2018 zaprta.

Prosimo za razumevanje!


Tečaj sprostitvenih tehnik

Centralna medicinska knjižnica MF UL in skupina MF Helpline (DŠMS) vabita študente Medicinske fakultete na Tečaj sprostitvenih tehnik. Izobraževanje je brezplačno. Tečaj bo potekal v sejni sobi dekanata Medicinske fakultete, Vrazov trg 2, v četrtek 1.2.2018 od 17.30 do 19.00. Tečaj bo vodil Gaber Bergant (MF Helpline).

Več o tem...


Novosti v zbirki Access Medicine

Predstavljamo vam novosti v zbirki Access Medicine. Dostop do baze v mreži Medicinske fakultete poteka neposredno na www.accessmedicine.com ali preko Digitalne knjižnice CMK http://libguides.mf.uni-lj.si/dkcmk, izven Medicinske fakultete pa preko Oddaljenega dostopa.


DELO: Lahko bi odleteli kamorkoli, a so ostali doma

Maja Logar, Jurij Hanžel leta in Nejc Umek so mladi zdravniki, ki so jim odprta vsa vrata, a ostajajo z domačimi bolniki. Jurij je prišel na intervju naravnost iz gastroenterološke klinike UKC, Nejc izza študijske mize, Maja pa po ambulanti družinske medicine v kranjskem zdravstvenem domu. Trije zdravniki najmlajše generacije. Druži jih dejstvo, da so bili najboljši diplomanti ljubljanske medicinske fakultete zadnjih treh let in so zato dobitniki prestižne Oražnove nagrade. Kakšna bo nadaljnja pot najboljših slovenskih medicincev?

Več v intervjuju v Delu...


Knjižne novosti cmk za november in december 2017

Izšle so Knjižne novosti cmk: november in december 2017.

V predmetnem kazalu dokumenta navajamo področja, ki smo jih v preteklih mesecih obogatili z novimi publikacijami. Nove publikacije z osnovnimi podatki so razvrščene po področjih.

Vsaka publikacija ima identifikacijsko številko svojega zapisa v sistemu COBISS zapisano kot hiperpovezavo (COBISS.SI-ID 236679936). S klikom nanjo se povežete z zapisom v sistemu COBISS.SI:CMK, kjer si lahko ogledate dostopnost iskanega gradivav CMK. 

pripravila Ksenija Sikošek


CMK vabi na vadbo kundalini joge

Študente Medicinske fakultete vabimo na vadbo kundalini joge, ki bo potekala v tihi čitalnici CMK ob torkih ali sredah od 17.45 do 19.15. Vadbo bo vodila Urša Mužič.

Prosili bi vas, v kolikor vas vadba zanima, da glasujete na tej povezavi, kateri dnevi (torki ali srede) bi vam bolj odgovarjali. Glede na večje število glasov bomo izbrali dan vadbe. Število udeležencev bo omejeno.

Za dodatne informacije se obrnite na igor.nekrepmf.uni-lj.si ali na 01/543 77 48. Več v priponki (pdf).


Vabljeni na ogled razstave fotografij o šakalu v sejni sobi CMK

Zlati šakal (Canis aureus) je vroča tema v Sloveniji, pojavljajo se vse večji pritiski po upravljanju z vrsto, hkrati pa je o populaciji v

Sloveniji še veliko neznanega.

Avtor razstavljenih fotografij je Janez Tarman, poklicni naravoslovni fotograf. Zadnja tri leta se je posvečal šakalom v Sloveniji. Njegova reportaža je bila zelo odmevna tako v Sloveniji kot po Evropi ter objavljena v številnih revijah (National Geographic, BBC Wildlife, Connaissance de la Chasse...). Fotografije vzpostavljajo pomemben most med pridobljenimi znanstvenimi podatki in širokim krogom splošne javnosti.

Od četrtka, 23. novembra 2017 dalje v sejni sobi CMK, Vrazov trg 2.  Več o dogodku in razstavi...


Krkini mladi dodiplomski in podiplomski nagrajenci

V farmacevtski družbi Krka so 13.10.2017 podelili Krkine ngrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela skupaj 32 mladim raziskovalcem. Teme nalog so različne, seveda povezane s farmacijami in drugimi panogami: od kemije, medicine, biokemije, biotehnologije, mikrobiologije, veterine in drugih sorodnih ved. Skupaj so danes podelili Krkine ngrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela 32 mladim raziskovalcem,  pet od njih je prejelo veliko Krkino nagrado za raziskovalno delo. Več o tem...


Testiranje Clinical Key

Zbirka Clinical Key priznane mednarodne založbe Elsevier nudi največjo zbirko medicinskih virov za posamezna specialistična področja medicine in kirurgije. Vključuje številne temeljne učbenike za študij medicine in dentalne medicine. Omogoča hitro in intuitivno iskanje odgovorov na klinična vprašanja. Namenjena je predvsem študentom, učiteljem in zdravnikom. Zbirka Clinical Key je dostopna:

CMK je zagotovila testiranje zbirke za študente in zaposlene na Medicinski fakulteti do 19.11.2017. Več o tem...


Testni dostop do revij American Society of Microbiology

Centralna medicinska knjižnica je v obdobju med 2. oktobrom in 2. decembrom 2017 Medicinski fakulteti omogočila testni dostop do znanstvenih revij, ki jih izdaja American Society of Microbiology (ASM). Znanstvene revije ASM spadajo med najbolj ugledne in citirane revije na področju temeljne in klinične mikrobiologije. V testnem obdobju je omogočen dostop do več kot 15 revij omenjenega založnika. Članki so v polnem besedilu dostopni od začetka izhajanja posamezne revije.

Vsebine revij ASM si lahko v testnem obdobju v prostorih MF ogledate na povezavi http://journals.asm.org/, na voljo pa so tudi preko oddaljenega dostopa na povezavi http://cmk-proxy.mf.uni-lj.si:2048/login?url=http://journals.asm.org/.


Testni dostop do revij založbe LWW

Centralna medicinska knjižnica je omogočila testni dostop do več kot 150 medicinskih revij v zbirki Proprietary Collection mednarodne znanstvene založbe Lippincott Williams & Wilkins. Testno obdobje bo trajalo od 2. oktobra do 11. novembra 2017. Vabimo vas, da si vsebine zbirke LWW Proprietary Collection v testnem obdobju ogledate na povezavi http://demo.ovid.com/demo/ljubljana/index.html, preko oddaljenega dostopa pa na povezavi http://cmk-proxy.mf.uni-lj.si:2048/login?url=http://demo.ovid.com/demo/ljubljana/index.html


Poletne knjižne novosti cmk 2017

Izšle so nove Poletne knjižne novosti cmk 2017.

V predmetnem kazalu dokumenta navajamo področja, ki smo jih v preteklih mesecih obogatili z novimi publikacijami. Nove publikacije z osnovnimi podatki so razvrščene po področjih.

Vsaka publikacija ima identifikacijsko številko svojega zapisa v sistemu COBISS zapisano kot hiperpovezavo (COBISS.SI-ID 236679936). S klikom nanjo se povežete z zapisom v sistemu COBISS.SI:CMK, kjer si lahko ogledate dostopnost iskanega gradiva v CMK.

pripravila Ksenija Sikošek


Krkine nagrade dijakom raziskovalcem

Letos je Krkino nagrado za srednješolske raziskovalne naloge prejelo 28 dijakov, ki so sodelovali v 13 raziskovalnih nalogah. Krka sicer že skoraj 50 let načrtno podpira tudi raziskovanje študentov dodiplomskega in podiplomskega študija in se njene nagrade uvrščajo med ugledne raziskovalne nagrade. Število vseh prijavljenih raziskovalnih nalog se je v zadnjih letih ustalilo med 90 in 100, kar dokazuje prepoznavnost in pomen Krkinih nagrad med mladimi raziskovalci in njihovimi mentorji. Podelitev letošnjih, že 47. Krkinih nagrad za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela bo 13. oktobra. Preberite več v Delu.


Izobraževanje na Irskem

V letošnjem avgustu se je Stanka Jelenc v okviru programa Erasmus+ teden dni izobraževala v knjižnici na Univerzi v Galwayu, na zahodni obali Irske. Kasneje je v Dublinu obiskala povsem novo stavbo medicinske fakultete Royal College of Surgeons, v 10 nadstropjih, sanjski arhitekturni biser z najmodernejšo tehnologijo. Nekaj ur je preživela tudi na University College Dublin ter si ogledala medicinsko knjižnico ter knjižnico Jamesa Joyca. (Text in foto: Stanka Jelenc)

  
* kliknite na sliko za povečavo


JCR - Faktor vpliva
SNIP – faktor vpliva serijskih publikacij iz Source Normalized Impact per Paper

Obveščamo vas, da so v sistemu COBISS.SI v bazo JCR dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2016 (Faktor vpliva (1994-2016)), v bazo SNIP so dodani podatki o faktorjih vpliva za leto 2016 in ažurirani podatki za pretekla leta (Faktor vpliva (1999-2016).


Ostanite član CMK tudi po končanem študiju

CMK vam je času študija na Medicinski fakulteti UL nudila kakovostno informacijsko podporo, tiskane in elektronske učbenike ter prijetne študijske prostore. Gradivo in storitve CMK so vam na voljo tudi v prihodnje, ko se boste kot mladi diplomanti zaposlili v zdravstvenih, raziskovalnih in podobnih ustanovah v Ljubljani in drugje po Sloveniji. Več o tem...


Infekcijske bolezni: nov slovenski učbenik učiteljev Medicinske fakultete in sodelavcev

Izšla je nova knjiga avtorjev Janeza Tomažiča in Franca Strleta s sodelavci Infekcijske bolezni. Omenjeno gradivo predstavlja temeljni učbenik za študente in je že na voljo za izposojo v CMK.

Iz predgovora k II. izdaji: »Prosiva, da knjigo berete počasi, da bo trajalo dlje. Zavedajte se, da ste glavni junak v tej knjigi Vi (potrudite se, da ne boste antijunak), in da knjiga nima konca…ni cilj, le postaja. Večkrat, kot boste prebrali knjigo, večjo srečo boste imeli na izpitu, saj je sreča bolj naklonjena pripravljenim možganom.« Več...


Nov učbenik: EKG PRI AKUTNIH STANJIH

Elektrokardiografija pri akutnih stanjih je knjiga, ki je namenjena študentom medicine kot učbenik pri izbirnem predmetu in zdravnikom, ki potrebujejo praktično znanje elektrokardiografije pri vsakdanjem delu. Knjiga bo služila kot učbenik za izbirni predmet Klinična elektrokardiografija v 5. letniku, uporabljajo pa jo tudi študenti 4. in 6. letnika. V CMK vam je za izposojo na voljo 16 izvodov, v prihodnje bo možen tudi nakup gradiva. Več o tem (PDF)...


Dostop do kliničnega orodja TRIP

CMK je omogočila dostop do baze TRIP. To je orodje za iskanje kliničnih informacij, ki so ga osnovali leta 1997 z namenom, da zdravnikom omogočijo hitro in enostavno iskanje kakovostnih člankov za podporo kliničnemu odločanju.

Več o tem...


Zakaj ne dobivam obvestil iz CMK?

Vse člane CMK, uporabnike spletne pošte GMAIL, obveščamo, da obvestila knjižnice zaradi Gmailovih algoritmov razporejanja pošte pogosto pristanejo v zavihku "Promotions". Prosimo Vas, da redno preverjate vsebino zavihka, ali pa pogled zavihkov odstranite. Več o tem...


NIH

Konferenca »Best Practices to Achieve Reproducible Research« dostopna online

Konferenca z naslovom "Best Practices of Biomedical Research: Improving Reproducibility and Transparency of Preclinical Research" je potekala  od 9. do 10. junija 2016 v Bethesdi, ZDA. Prispevke si lahko ogledate na videoposnekih.


EndNote Site License za zaposlene in študente MF

Medicinska fakulteta je nabavila enoletno naročnino na program za urejanje referenc in citiranje EndNote Site License (http://endnote.com/), ki je namenjen vsem zaposlenim in študentom MF: naročnina vključuje program za osebni računalnik in nadgrajeno spletno verzijo v oblaku Thomson Reuters. 

Več o tem...


Elektronski učbeniki za študij anatomije, patofiziologije, patologije in farmakologije na MF sedaj v e-obliki

Centralna medicinska knjižnica je zagotovila elektronski dostop do najnovejših izdaj naslednjih priporočenih učbenikov:

Berne & Levy Physiology, 6. izdaja Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology, 13. izdaja Rang & Dale's Pharmacology, 8. izdaja Costanzo: Physiology, 5. izdaja Robbins Basic Pathology, 9. izdaja 

Dostop do e-knjig: V digitalni knjižnici CMK med e-viri za MF se v sklopu "E-knjige s celotnimi besedili" nahajajo povezave do omenjenih učbenikov. Za dostop od doma kliknite na ikono ključavnice () in vnesite geslo za oddaljeni dostop. Več informacij o atlasu Sobotta je na tej povezavi.


Prodaja učnega gradiva MF v CMK

Obveščamo vas, da lahko v CMK kupite nekatere učbenike, ki jih je izdala MF. Učno gradivo lahko kupite vsak dan od 8.00 do 15.00 v Fotokopirnici CMK (soba 12), popoldne pa, v času poslovanja knjižnice, na Oddelku za izposojo revij (soba 19).

Kliknite za seznam gradiv...


Spletni vodič "Odprti dostop v biomedicini"

Odprti dostop (angleško Open Access) pomeni brezplačen in takojšen dostop do rezultatov javno financiranih raziskav. EU v svojem okvirnem programu Obzorje 2020 zahteva odprti dostop do vseh recenziranih objav iz financiranih projektov. Tudi slovenska Nacionalna strategija odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020, ki je bila sprejeta septembra 2015, slovenskim raziskovalcem nalaga obveznost objave člankov v odprtem dostopu. V CMK smo za naše uporabnike pripravili spletni vodič "Odprti dostop v biomedicini", ki vključuje temeljne informacije o odprtem dostopu. Veseli bomo vaših mnenj in predlogov pri gradnji vodiča.

Vodič najdete na spletni povezavi: http://uni-lj.beta.libguides.com/oa_biomedicina.

˙

˙

Vrazov trg 2, 1104 Ljubljana, Slovenija -- telefon: +386 1 543 7700, faks: +386 1 543 7701 -- e-pošta:

Vse pravice pridržane.

Creatoor Group izdelava spletnih strani