SLO ENG

Centralna medicinska knjižnica
Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana
pon. - čet. od 8:00 do 19:30; pet. do 15:00

telefon: 01-543-7730
Faks: 01-543-7745
e-pošta:

Natisni Nastavitve

Centralna medicinska knjižnica

Kje smo? | Delovni čas | Kontakt | Cenik | Knjižnični red | Vprašajte nas | Facebook

˙

Vsi e-viri knjižnic UL sedaj v DIKUL

˙Dostop do kliničnega orodja TRIP

CMK je omogočila dostop do baze TRIP. To je orodje za iskanje kliničnih informacij, ki so ga osnovali leta 1997 z namenom, da zdravnikom omogočijo hitro in enostavno iskanje kakovostnih člankov za podporo kliničnemu odločanju.

Več o tem...


NE TIČ NE MIŠ: razstava fotografij netopirjev Ljubljane

Vabljeni na ogled fotografske razstave z naslovom NE TIČ NE MIŠ: razstava fotografij netopirjev Ljubljane, ki bo na ogled v sejni sobi Centralne medicinske knjižnice (CMK) Medicinske fakultete (Vrazov trg 2). 


Zakaj ne dobivam obvestil iz CMK?

Vse člane CMK, uporabnike spletne pošte GMAIL, obveščamo, da obvestila knjižnice zaradi Gmailovih algoritmov razporejanja pošte pogosto pristanejo v zavihku "Promotions". Prosimo Vas, da redno preverjate vsebino zavihka, ali pa pogled zavihkov odstranite. Več o tem...


Urnik tečajev v CMK: marec 2017

Uporabnike vljudno vabimo na izobraževalne tečaje za učinkovito uporabo elektronskih informacijskih virov. Vaše prijave sprejemamo prek spletne prijavnice ali naslova tecajicmkmf.uni-lj.si najkasneje 2 dni pred začetkom tečaja. Več informacij o vsebini tečajev.

Uporabnikom so v marcu 2017 na voljo naslednji tečaji:

a) klasični tečaji v prostorih Centralne medicinske knjižnice:

b) e-izobraževanje na daljavo:


Znan nagrajenec ankete o zadovoljstvu uporabnikov s ponudbo CMK!

Med 16.11.2016 in 10.12.2016 smo izvajali anketo o zadovoljstvu uporabnikov s ponudbo CMK. Obljubili smo vam, da bomo dne 16.12.2016 med vsemi, ki bodo izpolnili celotno anketo, podali nekaj predlogov in nam zaupali svoj e-naslov, izžrebali nagrajenca. Srečni dobitnik bona Mladinske knjige v vrednosti 50 € je Jurij Košir, študent medicine. Čestitamo!

Prav vsem anketirancem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje. Na podlagi Vaših odgovorov bomo pripravili seznam ukrepov za leto 2017. Vabimo vas k ogledu rezultatov ankete na povezavi http://www.mf.uni-lj.si/cmk/rezultati-anket.


Najodmevnejši raziskovalni dosežki Univerze v Ljubljani v letu 2016

Tradicionalni Teden Univerze smo odprli s predstavitvijo najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2016. Mnogi med njimi so plod sodelovanja z drugimi slovenskimi in tudi mednarodnimi raziskovalnimi ustanovami. Več o tem...

Na seznamu desetih najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2016 tudi Povezava med virusom Zika in mikrocefalijo (video)
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljan, avtorji: Tatjana Avšič Županc, Miša Korva, Mara Popović, Mateja Poljšak Prijatelj, Jerica Mraz, Marko Kolenc, Katarina Resman Rus, Alenka Vizjak, Jože Pižem, Miroslav Petrovec


Podelitev najvišjih priznanj na slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani

Datum objave: 06.12.2016 | Kategorija: Aktualno na Univerzi | Vir: UL

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je na slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani podelil najvišja priznanja. S podelitvijo najvišjih priznanj se je zaključil najbolj svečan dan v tradicionalnem Tednu Univerze, v katerem letos praznujemo že 97 let zavidljivega delovanja. Prejemnik Zlate plakete: izr. prof. dr. Tomaž Marš, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
Več o tem...


Jesenske knjižne novosti v CMK: september/oktober 2016

Izšle so nove Jesenske knjižne novosti v CMK: september/oktober 2016.

V predmetnem kazalu dokumenta navajamo področja, ki smo jih v preteklih mesecih obogatili z novimi publikacijami. Nove publikacije z osnovnimi podatki so razvrščene po področjih.

Vsaka publikacija ima identifikacijsko številko svojega zapisa v sistemu COBISS zapisano kot hiperpovezavo (COBISS.SI-ID 236679936). S klikom nanjo se povežete z zapisom v sistemu COBISS.SI:CMK, kjer si lahko ogledate dostopnost iskanega gradiva v CMK.

Prenesi PDF datoteke novosti:

pripravila Ksenija Sikošek

BMJ
Uspešno izvedena delavnica Kako napisati in objaviti članek v ugledni medicinski reviji?

Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je 19.9.2016 potekala delavnica založnika British Medical Journal (BMJ) "Kako napisati in objaviti članek v ugledni medicinski reviji?". Udeleženci so pridobili obilico napotkov za kvalitetno pisanje člankov in uspešnejše objavljanje v revijah BMJ, seznanjeni pa so bili tudi s ponudbo založnika BMJ.
Več o tem...


NIH

Konferenca »Best Practices to Achieve Reproducible Research« dostopna online

Konferenca z naslovom "Best Practices of Biomedical Research: Improving Reproducibility and Transparency of Preclinical Research" je potekala  od 9. do 10. junija 2016 v Bethesdi, ZDA. Prispevke si lahko ogledate na videoposnekih.


EndNote Site License za zaposlene in študente MF

Medicinska fakulteta je nabavila enoletno naročnino na program za urejanje referenc in citiranje EndNote Site License (http://endnote.com/), ki je namenjen vsem zaposlenim in študentom MF: Naročnina vključuje program za osebni računalnik in nadgrajeno spletno verzijo v oblaku Thomson Reuters. Vsak zaposleni si lahko program namesti na službeni računalnik in še tri osebne naprave.

Program za urejanje referenc EndNote vsi že dobro poznamo, saj je osnovna, okrnjena, različica EndNote Basic na voljo brezplačno skupaj z bazo Web of Science.  Plačljiva verzija EndNote, oz. EndNote SiteLicense na institucijski ravni nudi številne dodatne možnosti za upravljanje referenc, medsebojno povezovanje in organizacijo dela.

EndNote SiteLicense omogoča:

   • urejanje in upravljanje referenc ter člankov v PDF datotekah,
   • dostop do vaših referenc in člankov v PDF datotekah iz spletnega brskalnika, ko nimate dostopa do svojega osebnega računalnika,
   • neomejeno prostora za shranjevanje referenc in člankov v PDF datotekah v oblaku,
   • olajšano iskanje polnih besedil člankov ter urejanje knjižnice referenc na vašem osebnem računalniku,
   • dodajanje komentarjev PDF člankov na vašem računalniku, označevanje člankov, organiziranje člankov v skupine glede na teme, o katerih pišete,
   • prilaganje različnih datoteke posameznim preferencam: PDF, zvočne in video posnetke ter druge
   • deljenje referenc s kolegi
   • citiranje v Microsoft Wordu se zdaj poveže s EndNote programom, ki je nameščen na vašem osebnem računalniku – kar pomeni večjo hitrost in povezava s spletom ni več obvezna.

Več informacij o EndNote:

Navodila za namestitev programa EndNote boste dobili pri svojih lokalnih koordinatorjih za IT storitve. V CMK nudimo tečaj za uporabo programa.


F1000 Research – odprtodostopna platforma za raziskovalce s področja naravoslovja in medicine

F1000 Research (http://f1000research.com/) predstavlja napreden pristop k objavljanju znanstvenih prispevkov s področja naravoslovja in medicine v odprtem dostopu. Več o tem...


Pet priljubljenih priporočenih učbenikov za študij na MF sedaj v e-obliki

Centralna medicinska knjižnica je zagotovila elektronski dostop do petih priporočenih učbenikov za študij na UL MF. Na voljo so najnovejše izdaje najbolj priljubljenih učbenikov:

Berne & Levy Physiology, 6. izdaja Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology, 13. izdaja Rang & Dale's Pharmacology, 8. izdaja Costanzo: Physiology, 5. izdaja Robbins Basic Pathology, 9. izdaja

Več o tem...


Prodaja učnega gradiva MF v CMK

Obveščamo vas, da lahko v CMK kupite nekatere učbenike, ki jih je izdala MF. Učno gradivo lahko kupite vsak dan od 8.00 do 15.00 v Fotokopirnici CMK (soba 12), popoldne pa, v času poslovanja knjižnice, na Oddelku za izposojo revij (soba 19).

Kliknite za seznam gradiv...


Access Medicine

Centralna medicinska knjižnica skrbi za ponudbo elektronskih knjig, ki so namenjene predvsem študentom in učiteljem Medicinske fakultete.

Pred vami je seznam novih elektronskih priročnikov (PDF), ki so v januarju 2016 obogatili Access Medicine - mednarodno uveljavljeno zbirko predkliničnih in kliničnih e-knjig. Elektronski priročniki so razvrščeni po biomedicinskih področjih in so dostopni tudi v Digitalni knjižnici portala CMK

V primeru, da je za dostop potrebno geslo, pišite na elektronski naslov infocmkmf.uni-lj.si, kjer dobite tudi dodatne informacije.


Spletni vodič "Odprti dostop v biomedicini"

Odprti dostop (angleško Open Access) pomeni brezplačen in takojšen dostop do rezultatov javno financiranih raziskav. EU v svojem okvirnem programu Obzorje 2020 zahteva odprti dostop do vseh recenziranih objav iz financiranih projektov. Tudi slovenska Nacionalna strategija odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020, ki je bila sprejeta septembra 2015, slovenskim raziskovalcem nalaga obveznost objave člankov v odprtem dostopu. V CMK smo za naše uporabnike pripravili spletni vodič "Odprti dostop v biomedicini", ki vključuje temeljne informacije o odprtem dostopu. Veseli bomo vaših mnenj in predlogov pri gradnji vodiča.

Vodič najdete na spletni povezavi: http://uni-lj.beta.libguides.com/oa_biomedicina.


Atlas Sobotta v elektronski obliki

Angleški učbenik Sobotta Atlas of human Anatomy je svetovno priznan anatomski atlas namenjen študentom medicine. Vključuje tudi latinsko nomenklaturo in je prav zaradi tega nepogrešljiv pripomoček pri učenju anatomije. Knjiga deluje po načelu natančno in jasno, zato se v glavnem posveča ilustracijam ki jih dopolnjujejo kratki in jasni opisi struktur. Prvi volumen dopolnjujeta še dva specializirana dela in sicer notranji organi (2. Volumen) in glava, vrat in nevroanatomija (3. Volumen).

Elektronska knjiga je na voljo na spletni strani http://elsevierelibrary.co.uk/ in jo lahko berete v knjižnici ali preko oddaljenega dostopa v spletnem brskalniku. Za branje na svojih mobilnih napravah pa si jo morate v knjižnici najprej prenesti na svojo mobilno napravo. Podprte so naprave z Apple in Android operacijskimi sistemi, pa tudi prenosniki in namizni računalniki. Sledite navodilom, ki vam jih pokaže spletna stran na vaši napravi. Namestili boste program za branje e-knjig iPublishCentral Reader. S tem programom si knjigo izposodite za 7 dni, potem se knjiga deaktivira. Predlagamo ponoven obisk knjižnice in ponoven prenos knjige.

Atlas Sobotta za mobilne naprave

Atlas Sobotta si lahko kupite tudi kot aplikacijo za svoje mobilne naprave z Apple in Android operacijskim sistemom. Več o tem izveste na tej povezavi: http://www.sobottaapp.com/ Aplikacija je po nakupu v vaši trajni lasti.

˙

˙

Vrazov trg 2, 1104 Ljubljana, Slovenija -- telefon: +386 1 543 7700, faks: +386 1 543 7701 -- e-pošta:

Vse pravice pridržane.

Creatoor Group izdelava spletnih strani